7.7.2013

Tirol Heute

Virgental aamulla klo 07.00. Herätys. Aivan ihana aamu. Aurinko paistaa ja vuoret ympäröivät kauniina ja kirkkaina. Tänään voisi mennä kylän kivaan maauimalaan ja nauttia auringosta. Ehkä voisi jopa uida? Voisi pistäytyä uimalan kivassa Biergartenissa. Lounaalle voisi mennä toiseen kylän kahdesta ravintolasta. Ihan periaatteen vuoksi vaikka siihen, joka on auki. Sen jälkeen voisi ehkä pistäytyä kylän mukavassa Biergartenissa.

Iltapäivällä hyvä kirja asunnon aurinkoterassilla ja elämästä nautiskelua. Voisi vaikka pistäytyä jossakin välissä kylän Biergartenissa. Unohtaisi estot ja rupeaisi sosiaaliseksi . Kysyisi joltakin turistilta, että "Wie geht's" eli kuinka hurisee? Onko turistilla ollut kivaa? "Viel Spass"? Nyökkäilisi vastauksille ja naurahtaisi kohteliaasti välillä. Sitten voisi vielä ohimennen kysäistä, että alittaako turisti aina reittiopasteiden aika-arviot, mutta se on jo kielellisesti paljon haastavampaa. Pitääkö vaivata tarjoilijaa vielä kerran, jotta oikeat sanat löytyisivät? Pois lähtiessä kättelisi turistin ja kertoisi olevansa Suomesta. "Aus Finland". Tehoaa aina. Pieni, harmiton kansa, joka asuu tarpeeksi kaukana kaikesta tärkeästä. Joulupukki asuu siellä! Puhuvat hyvin saksaa. Elämä ja etenkin loma on ihanaa!

Todellisuus on toista: Viiden kilon reppu selkään ja
 22 km ja 1500 korkeusmetriä edessä.
 Bitte schön! Viel Spass!
Todellisuus on todellakin toista. Aamulla kahdeksalta kauppaan tekemään viikonlopun ruokaostokset, jotta nekin tulevat hoidettua ja sitten tuli persiissä vaellusmestoille. Kuinka moni kotimaassa on hoitanut viikonloppuostokset lauantaiaamuna klo 8.15. mennessä? Jääkaapituksen jälkeen äkkiä autolla Bichlin kylän parkkipaikalle (1400m), josta 09.00 lähtee päivän reisipeppujumppa käyntiin.

"Super! Olisi ollut aivan karmeaa
 mennä tänään sandaaleissa Biergarteniin!"

 Tauko. Janen oikealla puolella näkyvällä jäätiköllä
 kävimme eilen vähän käveleskelemässä.
Kohteena on Neue Sajathütte (2600m) ja etenkin sinne johtavat patikkareitit. Kartasta päätellen hienoja ja olivathan ne. Upeita. Nousureitin nimi oli Katinweg ja se kulki pientä alkupätkää lukuunottamatta avoimessa maastossa. Koko Virgental levisi allamme ja myös laakson perän korkeat huiput näkyivät koko ajan.

 "Hütte näkyy jo" Neue Sajathütte iskuetäisyydellä.

Pienen, kaukaisen ja harmittoman kansan edustaja punnertaa.
 " Ei nyt mun takia tarvi kameraa esille ottaa".

1200 metrin nousu vei aikaa 2h 10 min ja löimme reittiennusteen 50 minuutilla. Emme ole vielä päättäneet mihin käytämme sen ajan, mutta sen on punakynällä alleviivattuna henkisessä kirjanpidossa. Onhan tässä vielä lomaa.

 Näissä maisemissa tehdään varmaan patikkavaatteiden myyntikuvastot.
 Paita Budgetista 2 kpl kympillä. Housut vuonna 2007 Frankfurtista 60 euroa.
 Mitä nyt? Menikö joku pieleen? Joo, mannekiinilla on hiki! Sori!

 Neue Sajathütte 2600m. K:lla on varmaan viimeksi ollut lippis
 väärin päin päässä Kemissä Esson baarissa vuonna 1981.

Hieno päivä yllyttää hulluttelemaan aivan kuten olisi ollut vaarana Biergartenissa turistin aikaennätyksiä kysellessä. Jatkoimme Eissee Hüttelle toiseen laaksoon ja sinne kulki mukava panoraamamatie nimeltään Prägratener Höhenweg. Kiva reitti. Tuollaisista me tykätään kuin hullu puurosta. Aurinko vaan meni välillä pilveen ja aika kylmä tuuli puhalsi, joten piti vähän lisätä välillä vaatetta.

Eka hütte jää taakse. Nousureitin siksakki näkyy.
Nyt matkataan seuraavaan laaksoon Eisseehüttelle...

... joka jo siellä näkyykin.

Varmasti pisin matka kuljettiin "hütte näkyy jo" -huudosta.
Linnuntietä matka näytti lyhyeltä, mutta polut tekivät mutkia.

 "MITÄ HUUDAT SIELLÄ"?
 " No ei varmasti petä, siellä on alla ikiaikainen peruskallio!"

Näissä maisemissa vesiputoukset kohisevat sellaisella voimalla,
 että on parempi heittää pikku kivellä selkään kuin yrittää huutaa huomion saadakseen.
 Eissee Hüttellä söimme lättykeittoa. Totta, se oli varmasti lättykeittoa. Paluumatkalla parkkipaikallemme teimme vielä pienen mukavan pummin reittivalinnassa ja matka hiukan piteni. Ei ollut kyllä ihan meidän vika, koska reittiopasteet oli poistettu jonkin työmaan vuoksi. Harmitti vaan, kun sen vuoksi emme alittaneet tavoiteaikaa tarpeeksi paljon. Ei sentään, tänään on ollut hieno patikka ja olemme nauttineet siitä täysin palkein. On valokuvattu ja nautittu hienoista maisemista. Siinä ohessa tuli tassuteltua 22 km ja 1500 korkeusmetriä. Jospa vaikka huomenna sinne maauimalaan? Biergarteniin?

Jane Timmeltalissa ihailemassa 400m alempana
 Eisseehütten suunnasta putoavaa vettä.
 Täällä tuo vesi näköjään virtaa alaspäin.
Kesän 2013 saldo: 111,5 km ja 6350 korkeusmetriä. Terveisin Virgentalin Tilastokeskus. Naapurissamme on muuten vuohia ja muita tänne kuuluvia normaaleja päkäpäitä. Hauskoja, mutta pienenä harmina alamme jatkossa tilastoimaan myös asunnostamme tapettuja kärpäsiä. Eilen ja tänään yhteensä 12.

 Totaalinen Stau. Nuo ei muuten ihan oikeasti lotkauta sinulle korvaansakaan.
 Ei auta jäädä kanssamärehtimään vaan on väistettävä.

Päivän kaverikuva otettiin tietysti taas itsestäänlaukeavalla.
  Olemmeko viettäneet liikaa aikaa viime vuosina Alpeilla?

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voi jessus, kuinka hyvä juttu!
Ja hengästyttävä, mulla on aivan pohkeet kipiänä reisistä puhumattakaan, kun luetaan noita teidän päivityksiä.
Me makasimme Uroksen kaa tänään useamman tunnin Sahalammen nurmikolla, x2 uimassa. Aurinko otti mukavasti.

Jaaskarit kirjoitti...

Kiitos! Yritimme laittaa reitin arvoista juttua. Lomalla on aikaa keksiä sukkeluuksia. S-joen Alfaurokselle terveisiä! "Uros" ei unohdu enää ikinä!

Tiina kirjoitti...

Ai että! Jäipä sitä paljon hienoja reittejä kulkematta. Mahtavan hyvä syy mennä takaisin. Olen itse asiassa 95% varma, että menen vielä Virgentaliin. 5% varaus jätetään itsestä riippumattomille syille.

Oma alppireissu on nyt kotimatkaa vailla valmis. Oli joka euron arvoinen.

Jaaskarit kirjoitti...

Terve Tiina ja hyvää kotimatkaa kuitenkin. Mekin olemme erittäin tyytyväisiä Virgentaliin ja varmaan jää jotain reittejä kulkematta meilläkin. Ei ihan joka päivä jaksa ja välillä täytyy pitää huoltopäiviä kuten tänään. Tapasimme muuten Sajathüttellä yhden suomalaisen pariskunnan, joten täällähän on ollut suomalaisten invaasio viime viikkoina!

Anonyymi kirjoitti...

Terves,

Teidän postaamat kuvat voi hyvin tarjota Partiovarusteen seuraavaan kataloogiin. Murmelitkin ovat olleet edukseen ja ihan silittely etäisyydellä. Tehtiin Kirsin kans eilen patikka Ruisrockiin. J. Karjalainen oli niin hyvä, että mulla putosi tanssiessa paikka hampaasta:D!

Hyvä jos huilitte välillä, täällä todella hengästyy lukiessakin.

Halei,

Likat ja M

Jaaskarit kirjoitti...

Terve vaan naapurit!

Likka sopisi muuten ihan hyvin murmeliksi, mutta tuskin osaa viheltää niitä varoitushuutoja. Ainakin rinnettä pitkin täyttä vauhtia onnistuu "rakt fram" ja samalla tavalla se hännäntapainen heiluu menessä täkäläisilläkin ruohonpurijoilla. Ylös, alas!

Jaa, että Karjalainen ei olekaan vielä Mennyt mies. Hienoa että kävitte kokemassa. Tuli vaan hampikäynti vielä lipun hinnan päälle :-(.

Ollaan muuten hyvällä sijainnilla. Kahtena päivänä on joka puolelta näkynyt ukkospilviä, mutta meidän kylä vaan makaa auringossa.

Tsemiä sinne!