19.7.2014

Hintertux

 Nousu Sommerbergalmille oli mukavaa

Olemme olleet Zillertalissa pari kertaa aikaisemminkin emmekä ole patikoineet laakson päädyssä Hintertuxissa. Kerran ajelimme siellä autolla sadesäällä ja näkymä oli oikeastaan aika ankea. Hintertux on jo niin korkealla, että siellä on jäätikkö, jossa lasketellaan kesälläkin. Sääennusteista meille on syntynyt mielikuva, että vaikka muualla olisi hyvää säätä niin yli 3000 metrissä Tuxin jäätiköillä voi olla pilvistä ja sateista. Kulunut viikko on ilmojen puolesta ollut upea, joten torstaina päätimme lähteä patikoimaan Tuxiin. Kaipa sielläkin nyt sää olisi suosiollinen.

Näkymä Zillertaliin

Mukavaa maisemaa häiritsee hissilinja

  Varmaan kaikilla hissivuorilla on tuollainen vihreä tekojärvi.
 Emme tiedä onko niillä jotain käytännön merkitystä vai onko ne tehty vain silmän iloksi.

Otimme tietoisen riskin, sillä vihaamme patikointia laskettelurinteissä. Kartan tutkiminen näytti kuitenkin, että laskettelurinteet voisi osittain välttää. Auf geht's, sillä onhan siellä kuitenkin jäätiköt! Tosin nyt jälkeenpäin voi sanoa, että hienompia jäätiköitä näimme viime vuonna Virgentalissa ja Pitztalissa.

Kyllähän noiden maisemien pitäis kuitenkin ihimiselle kelevata?

 Tai näiden?

Mayrhofenista Hintertuxin päätepysäkille kestää bussilla vajaan tunnin. Bussi oli mennen tullen aivan tupaten täynnä laskettelijoita ja patikoitsijoita. Tämä kohde on se, missä suuri osa Zillertalin turisteista haluaa hyödyntää vajaa 60€ maksavan Active Cardinsa. Sillä pääsee hissiyhteyksillä yli kolmeen tonniin näköalapaikoille.

Siellä sitä lasketellaan

Päätepysäkiltä nousimme Sommerbergille mukavaa metsäreittiä pitkin.(Nousumetrejä 600m) Hissillä ensimmäisen pätkän nousevat eivät tiedä, kuinka hienon miljöön he menettävät. Vehreää metsää ja pikkuniittyjä sekä vesiputouksia löytyi tämän tunnin nousun aikana. Suoraan hissillä laskettelurinteeseen ei ole meidän käsityksemme patikoinnista.

Debytantista tuli viikossa kymmenen pisteen alppipatikoitsija!

Nousupolku vei hissiaseman viereen ja siellä hetken etsiskelimme suuntia. Ensimmäisenä kohteenamme oli Kaserer Schartl (2446m). Sinne paarusti paljon muutakin porukkaa. Teimme siis ihan paikallisen perusreissun erotuksena se, että hissiä ei käytetty. Frauenwandin jälkeen Tuxer Joch Haus oli jo kivenheiton päässä. Lounastimme siellä ja jatkoimme matkaamme Weitentaliin ja takaisin bussin päätepysäkille.

 Patikkapimut tuumailevat kartan kiemuroita

Weitental oli vaikuttavan kaunis vihreä laakso. Vuorien rinteiden poimutus toi mieleemme Havaijilla näkemämme tuliperäiset rinteet. Maastossa menevät oikopolut lievittivät meitä tiefoobikkoja ja loppumatka olikin polkua lähempänä Hintertuxia. Matkalla oli kauniita puroja ja upea vesiputous.

Paluumatkalla Weitentalissa

Paluumatkalla kuljettaja joutui hälyttämään paikalle toisen bussin, kun auton etu- ja takaikkunat olivat täynnä liian suuren ihmismäärän vuoksi litistyneitä väsyneiden alppiharrastajien naamoja. Taas yksi syy välttää suosittuja bussimatkan päässä olevia hissivuoria. Täytyy kuitenkin todeta, että hankkimamme Mayrhofen Mobility Ticket on hintansa haukkunut.


 Reitti käänsi meidät hiljalleen takaisin Hintertuxiin

 Kokonaisarvio Hintertuxin patikkareissusta? Ihan suhteellisen ok ja Weitental nostaa arvosanaa todella paljon. Ei mene kuitenkaan likikään tämän kesän top 5-patikoita, josta yhden teimme tänään lauantaina Schlegeisspeicher-nimisellä jäätikköjärvellä. Siitä lisää jatkossa!


Loppumatkalla bongasimme myös komean vesiputouksen.



2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Noniin tästä etiäpäin seurailen polkujanne täältä kotoa käsin. Ottaisin kyllä mielelläni lisää lehemänsonnan sauhua sieraimiini kuin tätä kaupungin kuumaa pölyä! Ei olisi debytantti voinut parempaa opastusta reissulleen saada, olen sydämeni pohjasta onnellinen jokaisesta otetusta askeleesta, naurunhörötyksesta ja sisunpuraisusta. Elämäni parhaat eväsretket, vaikka kyllä se nyt tuli todistettua ettei vuoret aivan itestään tule luokse. Parhaimmillaan ne ovat parin otetun päänahan ja ohitetun hissiaseman takana! Syvä kumarrus ja henkselien paukautus:) Nauttikaa loppulomasta, jätin vielä auringonsäteitä kylänraitille!

Jaaskarit kirjoitti...

Vaikka ihan tavallista yritettiin, niin priimaa tuppas tulemaan. Hauskaa oli ja pitkään riittää meilläkin hupia yhteisistä patikoista. Yhteiset kuljetut metrit ylös ja alas yhdistävät. Ja tulevaan arkeen auttaa seuraava totuus: Se on, mitä se ON.