28.5.2010

Asuinpaikkamme Ortisei


Ortisei on siis sen kylän nimi, missä majoitumme matkamme Italian osuuden aikana. Samassa Val Gardenan laaksossa sijaitsevat lisäksi St. Cristinan ja Selvan kylät. Ortiseissa on noin 5500 asukasta, joten se on aikamoinen metropoli. Ainakin verrattuna St. Cristinaan ja Selvaan, joissa ei asu yhteensäkään noin paljon etelä-tirolilaisia. Kylät sijaitsevat vajaan 5 km välein toisistaan, joten naapurikylään saattaa eksyä ihan huomaamattaan. Ainakin vuorilla vaellettaessa on kätevää, kun voi laskeutua eri kylään kuin mistä lähti marssille.

Ortisei sijaitsee vajaan 1300 metrin korkeudessa ja kaksi muuta kylää vähän vielä ylempänä, joten jonkinlaisesta korkeanpaikan leiristä tuo käy tällaisille tasamaan tallaajille. Ainakin Itävallan puolella vastaavissa paikoissa kylien välillä risteilee ns. vaellusbussi, joka on seudulla asuville turisteille ilmainen. Näinpä on mukavaa, jos 8 tunnin vaelluksen jälkeen voi hypätä bussiin ja karauttaa takaisin lähtöpisteeseen bussin kyydissä. Muutaman kymmenen kilometrin päässä Val Gardenasta sijaitsevat ainakin Cortina d'Ampezzo ja Dobbiaco, jotka lienevät ainakin hiihtoniiloille tuttuja paikkoja televisiosta.

Münchenistä matkustamme Ortiseihin Silbernagl- bussiyhtiön bussilla. Matka kestää noin 4 tuntia läpi Etelä-Baijerin ja Innsbruckin kautta Italiaan. Löysin Val Gardenan turistisivuilta tuollaisen tiedon, että Münchenistä pääsee bussilla joka lauantai suoraan ko. laaksoon ja päivä sattui olemaan sopiva meille. Periaatteessa voisi ajatella tuon olevan hyvä merkki Val Gardenasta, koska varmaan siihen on joku syy, että tuollainen yhteys on olemassa. Siinä kun on jokunen vuori lähempänäkin Müncheniä. Tai sitten vaan kuskilla on sukulaisia Val Gardenassa. Mutta toistaiseksi tämä kaikki on suunnitelman asteella ja toivomme hartaasti, että islantilaiset tuhnuttelijavuoret pysyvät vaiti vielä pari viikkoa ja pääsemme kaipaamallemme matkalle.

Vielä kaksi työpäivää ennen vuorotteluvapaata. Täytyy myöntää, että tähän ikään mennessä on jo ehtinyt kokea surkeampiakin fiiliksiä kuin viime päivinä.

2 kommenttia:

Sahe kirjoitti...

Olette jo ehtineet muuttaakin, ennekuin ehdin blogiinne kunnolla tutustumaan. Matkakuume nousee minullakin pelkästään tämän lukemisesta. Terveisin Heli

Anonyymi kirjoitti...

No, nyt kokeillaan! Onpa kateellisin mielin mukava lukea tuota teidän matkasuunnitelmaa! Upea ajomatka teillä sinne Italian puolelle.
Koita nyt vuorotteluvapaalainen pysyä nahoissasi ja harkita vielä sitä MM-voittajaa...