5.9.2010

Absolutely viimeinen E-burgh plokkaus

Lähtöaamu. On se vaan surkeaa, kun kivat kaupunkilomapäivät on jo takana. Kone lähtee iltapäivällä klo 17.15 ja huoneesta lähdemme puolilta päivin. Aikaa on vielä viimeisiin tallailuihin ja lounaaseen.

Aikani kuluksi voisin naputella eilisestä mielenkiintoisesta nähtävyydestä. Vanhan kaupungin pääkadun Royal Milen varrelta lähtee lukuisia pieniä poikittaisia kujia, jotka johtivat alamäkeen kohti likajärveä laakson pohjalla. Nykyisin tuo järvi on täytetty ja paikalla sijaitsee Princes Garden. Pääkadun varrella oli suurimmat rakennukset ja niiden takana kujien varsilla oli vaatimattomammat talot, monikerroksisia nekin. Kaikkein alimmissa kerroksissa asuivat köyhimmät. Ikuisessa hämärässä, sillä auringon valo ei kujien pohjalle yltänyt. Näitä 'close'ja on edelleen ja useat niistä ovat käytössä. Niitä pitkin pääsee kätevästi oikaisemaan, kunhan vaan jaksaa kulkea rappusia.

Ennen viemäröintiä kaikki jätökset hulautettiin kujia pitkin valumaan alamäkeen ja sinne järveenhän ne kaikki kertyivät. Noidiksi epäillyt sidottiin ja heitettiin hukkumaan tuohon ällöveteen.

Uusia, isoja rakennuksia Royal Milen varrelle rakennettiin ja vanhat talot jäivät joskus uusien alle ja perustuksien sekaan. Tällainen 1600-luvulta säilynyt kuja on nykyään näytteillä. Se on nimeltään Mary King's Close. Opastettu kierros maanalaisilla kaduilla ja rakennuksissa oli mielenkiintoinen. Nykyiseltä katutasolta laskeudutaan muutaman kerroksen verran rappusia ja ollaankin oikeasti vanhan closen varrella. Siellä saa käsityksen kuinka ahtaasti ja ankeasti ihmiset asuivat näissä matalimmissa kerroksissa. Mary King oli leskirouva, joka teki kangaskauppaa ja ompeli. Hän oli menestyvä täti, sillä oli harvinaista, että kuja nimettiin naisen mukaan. Uusi rakennus tämän closen ja neljän muunkin closen päälle rakennettiin 1700-luvun puolivälissä. Ihmisten piti silloin muuttaa pois, sillä maan alla asuminen oli laitonta! Joku sinnikko oli kuitenkin asunut asuntoaan 1880-luvulle saakka.

Kierrokseen sisältyi tietenkin edinburgilaisten tapaan annos mystiikkaa ja kummitustarinoita. Täällä osataan kertoa pirujuttuja ja otetaan niistä kaikki irti.

Täältä kuvia Mary King's Closelta. Itse ei saanut kierroksella kuvata.

Mutta nyt täytyy vaieta ja tapaamme seuraavan kerran ehkä Bratislava/Wien -merkeissä lokakuun 20. päivä alkaen.

Ei kommentteja: