21.10.2010

Bra (?) tislava

Bratislavan linna on häikäisevän valkoinen

Syksy Bratislavassa

Yhdistelmämatka Bratislava-Wien alkoi eilen aamulla lennolla Helsingistä Wieniin. Wienin lentokentältä heti terminaalin edustalta lähtee tiuhaan tahtiin busseja reilun 60 km päässä sijaitsevaan Bratislavaan. Tuollaiseen bussiin mekin tungettiin itsemme kymmenien muiden kanssa ja noin tunti matkattiin rattoisasti sateen sumentaessa maisemat eikä täpötäysi bussi muutenkaan jää mieleen reissuista ihanimpana. Mutta tänne tultiin ja pari päivää on täällä tallailtu.


Tonava ja näköalasilta

Bratislavan vanhaa kaupunkia on kunnostettu näköjään kovasti ja se on ihan mukavaa seutua kauniine rakennuksineen. Turisteja riittää näin syksylläkin ja suosituimmista nähtävyyksistä on lähes mahdoton saada valokuvaa ilman, että samaan kuvaan saa kaupan päälle yhden tai useamman japanilaisen kuvauttamassa itseään.


Tämä työmies oli vaikea kuvata ilman nojailijoita


"Elekeepä hättäilkö - tämä on sitä downshiftinkiä"


Tuonne linnan juurelle mennään. Näkymä hotellimme portilta.


Kaunis sää suosi meitä


Linnavuorelta näkee koko kaupungin

Jotain nättiä näkymää

Mutta vanhaan kaupunkiinkin mahtuu rakennuksia, jotka on huonossa kunnossa tai lähes rappeutuneita, joten vielä töitä riittää. Mutta sellainen kuva tulee, että muutamien vuosien päästä tämä saattaa hyvinkin olla varsin vetovoimainen turistikaupunki. Sitä kai se on jo nytkin vaikka katukuvasta aika voimakas itäeurooppalainen vaikutelma yhä välittyykin. Jotenkin tästä paikasta henkii kotoinen suomalainen meininki ja mentaliteetti. Samat katujuopot ja tylyt tarjoilijat voisivat olla vaikka turkulaista ainesta.


Lukuisia pikkukujiaJa lukuisia suurempia katuja

Tonavan rantabulevardi on upea


Pyhä Yrjö tappaa taas sen lohikäärmeen


Vehreää ja hoidettua ympäristöä löytyy turistialueelta

Suurimmat ihastuksen huudahdukset on saanut aikaan täkäläinen hintataso. Ruoka-annokset ravintolassa maksaa vain muutaman euron. Tänään päivällä syötiin ihan normaalit ruoka-annokset ja minun suurehko kanariisiannos maksoi 3,20 euroa ja Janen paneroitu Brie-juusto paistetuilla perunoilla samaa luokkaa. Iso tuoppi laadukasta ja erinomaista slovakialaista tai tsekkiolutta maksaa 1,30 - 1,70 euroa. Siis ihan oikeasti! Ei pilkku- eikä näppäinvirhettä tekstissä. Tällaisia paikkoja on näköjään vielä olemassa. Viinilasillisten hinta on samaa tasoa. Oluen hinta ei selity pelkällä paikallisuudellakaan, kun maukas belgialainen Leffe-olut maksaa täällä ravintolassa 1,60 euroa. Suomessa näitä mainittuja tuotteita ei saa vilkaistakaan alle 5 euron. Täällä ei siis onnistu hirveästi köyhtymään ainakaan syömällä tai juomalla.

Lounas: ateriat ja juomat
Summa summarum. Ihan kiva kaupunki tämä on ollut, mutta pari päivää on ollut ainakin meille riittävä aika. "Se on nyt nähty" kuten sanotaan. Huomenna aamulla nakataan rinkat selkään ja kävellään parikymmentä minuuttia täkäläiselle bussiasemalle (Autobusovà Stanica) ja varmaan joku vladimir ajaa meidät Wieniin. Mutta vielä sitä ennen eli juuri nyt lähdetään syömään perinteiseen slovakialaiseen ravintolaan ja nauttimaan hyvästä ruuasta, juomasta ja suomalaista ihmistä perin juurin ilahduttavista hinnoista.


Ja eikö vaan paparatsit vainoa täälläkin

2 kommenttia:

Ääniräätäli kirjoitti...

Moikka! Pitkästä aikaa muistin lukea teidän matkakertomuksia, ja olikin jo kertynyt taas kaksi uutta reissua. Aika samanlaiset fiilikset tuosta Bratislavasta, että jotenkin sen on aika äkkiä nähnyt. Ite olis siellä 2006 kesähelteellä 10 päivää tai jotain, ja mullahan oli ohjelmassa laulutunteja, että aika meni niiltä osin mukavasti. Mutta sitten niinä väliaikoina ei oikein meinannut keksiä tekemistä, varsinkin kun oli yksin suurimman osan ajasta. Mutta kahviloissa ja ravitoloissa käyminen oli lystiä, kun se oli niin halpaa, ja näyttää olevan edelleen. Kun meni käymään Wienissä, niin meinas pyörtyä hintatasosta.

Jaaskarit kirjoitti...

No Hei! Blogilla on vielä lukijoita!
Seuraava reissu on joulun tienoilla, mutta saapa nähdä tuleeko bloggauksia, kun majapaikassa ei ole nettiyhteyttä. Kenties, joku taverna tarjoaa w-lanin tuopin ja serranokinkun kaupanpäällisiksi. Ääniräätäli voisi tulla sen ukkonsa kanssa joskus käymäänkin ...

Jane