12.7.2016

Willkommen in Tirol!

 Dolomiitit on vaihtunut näihin maisemiin

Lomamme on edennyt uuteen vaiheeseen ja ihanan kiviset Dolomiitit ovat vaihtuneet vähän vehreämpiin Tirolin vuoriin. Lauantaina palautimme vuokra-automme Innsbruckiin ja jatkoimme junalla Pitztaliin. Jos joskus haluat nähdä mahtavan määrän keskieurooppalaisia jonottamassa autoillaan lomalle, niin Brennerin sola on siihen oiva paikka. Viime lauantaina ainakin Tirolin koululaiset aloittivat loman, ja etelään menevässä liikenteessä sen kyllä huomasi. Onneksi olimme palaamassa toiseen suuntaan. Mittelberger See

Olemme lomailleet alppialueella yhdeksänä kesänä ja lähes aina yksi osa lomasta on vietetty Tirolissa.  Jotenkin tämä on paikka meidän makuumme.  Täällä on konstailematonta ja reilua meininkiä eikä maisemissakaan ole valittamista. Tirolissa on Stimmungia eli tunnelmaa.

 Kiven päällä murmeli tarkkaili menoamme. Näimme myös gemssejä,
 mutta ei ehditty napata kuvaa.

Tällä kertaa vietämme pari viikkoa Pitztalissa Jerzensin kylässä, jossa olimme kolme kesää sitten. Jopa majapaikkamme on sama eli oli vähän kuin kotiin olisi tullut. Isäntäväki tervehti iloisesti ja isännän iäkäs "teräsmummo" on yhtä kirkassilmäinen kuin kolme vuotta sitten. Tuntuu, että jättäisi vieläkin meidät vaelluspolulla jälkeensä.
Täällä on ollut parina ensimmäisenä päivänä hyvät ilmat eikä illan suussa saapuneet ukkoset ole meitä haitanneet. Sunnuntaina palasimme Kaunergrathütteltä ja punainen pelastushelikopteri pörräsi ympärillämme ja lähivuorella pitkän aikaa. Juttelimme "sujuvalla saksalla" yhden lehmiä paimentamassa olleen isännän kanssa, joka kertoi, että kiipeilijä oli loukkaantunut vuorella ja Bergrettungin helikopteri tuli hakemaan loukkaantuneen alas. Kaunergrathütte näkyy jo

 Hüttellä on panostettu yksityiskohtiin


Paikallinen paimen piti myös joutessaan pientä baaria pienessä hökkelissä ja nautimme juomat ennen viimeisten satametristen laskua bussipysäkille. Mies kertoi edelleen, että vuorilla vaeltaessa kannattaa olla oma vakuutus kunnossa. Se on meille tuttu juttu eli maksamme vuosittain Bergrettungin jäsenmaksun, joka taisi tänä vuonna olla 24 euroa.

 Lounaan jälkeen otimme lähes tunnin rennosti bussiaikataulujen vuoksi.
 Ei hullumpi paikka relata?

Ilman vakuutusta/jäsenmaksua Bergrettungin helikopteripelastus maksaa kuulemma 5000-7000 euroa. Saimme kuulla myös, että hätätilanteessa Alpeilla poliisin helikopteri noutaa vain kuolleet ja loukkaantuneet kuuluu Bergrettungille. Eli ihan iloisen tarinatuokion vietimme ja koputamme kovasti puuta, ettei tarvitse tutustua lähemmin kumpaankaan kopteriin.


 Aivan kuvan oikeassa reunassa näkyvä pieni piste on punainen pelastushelikopteri,
 joka haki loukkaantuneen vuorelta. Täällä on kaikki kaukana ja normaali näyttää pieneltä.

 Tällä pikkualmilla K ja paimen juttelivat sujuvasti puoli tuntia.
 K veti saksaa Kemin murteella ja paimen puhui itävaltaa.


Vuokra-auto on on siis palautettu ja Pitztalissa käytämme vaellusbussia. Vähän vaivalloisempaa on siis liikkumisemme, mutta sille ei voi mitään. Vuokra-auto kuukaudeksi käy vähän liikaa lompakon päälle. Sitä paitsi vaellusbussissa on tunnelmaa etenkin iltapäivisin, kun se on tupaten täynnä porukkaa, joka on rehkinyt päivän vuorilla. Hiki haisee ja melekeen kaikilla on melekeen mukavaa. Se on sitä Stimmungia. Tirolissa on ihanaa.

 Maanantaina kävimme Tiefentalalmilla.
 Siellä ei ihan vähäinen tuulenpuuska vie ruokalistaa.

 Onko kenelläkään varmaa tietoa voiko yksittäinen
 annos nostaa merkittävästi kolesteroliarvoja?
11 kommenttia:

Soleil kirjoitti...

Niin ihanalta näyttää Itävallassakin!
Bergrettungin jäsenmaksusta en ole kyllä kuulutkaan. Tuohan pitää selvittää.
Meillä on asiaa kyllä ajateltu ja otettu vuosia sitten ADAC:ta lisä vakuutus sairaus- ja tapaturma juttuihin ulkomaanreissuille, joka on jatkuvasti voimassa. Johon mieheni otti vasta juuri jonkun lisän, jolla nousi vahinkosuoja. Koskaan kun ei tiedä mitä tapahtuu. Joka reissu, kun vuorilla käy niin helikopteri pyörii jossakin.
Repussa kannattaa mukana myös olla ensiapupakkaus. Minulla on myös ampiaisen pistoa vastaan aina mukana suomalainen kyypakkaus, kaiken varalta. :)
No, ei kait nyt yksittäinen annos voi nostaa kolesteroliarvoja? Rankat vaellukset tarvitsevat rasvaisia herkkuja!

Mukavaa loppulomaa teille! Nauttikaa suurella sydämellä kaikesta tuosta!

Tiina kirjoitti...

Tirol <3
Viime kesänä emme ehtineet Kaunergrathütelle ollenkaan, mutta otan uuden yrityksen ensi kuussa! Hienolta näyttää Pitztalissa tänä vuonnakin. Mä haluaisin myös olla sellainent teräsmummo, mutta se taitaa edellyttää vuorten lähellä asumista. Kerran kesässä ei tunnu riittävän ainakaan mulle..!

Jaaskarit kirjoitti...

Kiitos Soleil! Me tutustuimme tuohon Bergrettungin jäsenmaksuun muutama vuosi sitten, kun jonkun majapaikan isäntä kertoi sitä meille. Onneksi ei ole koskaan tarvinnut testata toimivuutta ja nyt koputammme puuta. Näine meille on sen kattavuudesta kerrottu ja näin olemme sen ja poliisikopteriasian ymmärtäneet. Onhan se selvää, että näillä rinteillä sattuu vahinkoja varmasti päivittäin.

Kyllä me nautimme ja tankkaamme hütteillä suolaista ja rasvaista välipalaa, että jaksaa:)Eletään terveellisemmin sitten taas kotona!

Jaaskarit kirjoitti...

Moi Tiina, se on tuo Kaunergrathütte kyllä käymisen arvoinen. On se siellä varmasti vielä ensi kuussakin;)Juuri palattiin Imstistä ja teräsmummo tuli pihalla vastaan aivan hervottoman halkokasan kanssa!! Jos näillä vuorilla on ikänsä liikkunut ja esim peltotöitä tehnyt noilla rinteillä niin ei siinä varmaan enää Elixiaa tarvitse...

Anonyymi kirjoitti...

Voi jukupätkä noita teidän mestoja, huolella on jokainen postaus luettu ja mukana hengästytty. Täällä on kaikki niin kuin pitääkin, yksi työpäivä jäljellä ja sitten vihdoin kauan odotettu loma. Likka nauttii kesäpäivistä ja löytää jokaisen auringonläikän kylkiensä grillaukseen:) Ja pian hänelle taas rillaillaan omia Atrilleja jahka viikko Tampereen mummolassa koittaa;) Haleja!

Jaaskarit kirjoitti...

Mahtavaa, loma siis alkaa sielläkin! Ja reissu lähenee:) Likkahan se varmasti löytää aurinkoisen kohdan rillaamiseen. Hienoa loman alkua koko triolle:)!!

Irmelin kirjoitti...

Moi! Minulle myös, kuten Soleilille tämä Bergrettung on ihan uusi asia! Aion varmasti sen hankkia kun ensi kerran matkustan sinne tävaltaan päin. Miten sen ostaminen/maksaminen onnistuu, paikan päällä vai jo etukäteen Suomessa?
Ihana blogi teilläkin, en kai koskaan saa tarpeekseni Alpeista!!
Elämyksellistä lomaa!!

Jaaskarit kirjoitti...

Kiitos Irmelin! Ensimmäisen kerran kuulimme Bergrettungista muutama vuosi sitten Kärntenissä lomaillessamme, jossa isäntämme kertoi siitä. Silloin maksoimme jäsenmaksun heti pankin tiskillä ja sen jälkeen lasku on tullut joka vuosi postissa suoraan kotiin Suomeen ja olemme maksaneet sen netissä. En ehtinyt nyt heti katsoa, mutta varmaan Bergrettungin sivuilta voi tuon maksaa hetikin tai sitten matkan alussa paikallisessa pankissa. Se on kuitenkin voimassa kalenterivuoden ja tulee voimaan maksua seuraavana päivänä. Hienoja alppimatkoja sinullekin:)

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Täällä Saksassa asuva vuorihullu :-) Kiitos teille mukavasta blogista ja ihanista kuvista. Meillä koittaa tänään lähtö kohti Alppeja ja Stubaitalia, valitettavasti vain alku (ensimmäiset 400 km) taitaa olla aika tuskaisaa kamalassa ruuhkaisa :-(

Bergrettung-maksu kannattaa kyllä maksaa. Pieni hinta mielenrauhasta, sillä vuorilla liikkuminen ei ole aivan vaaratonta. Me itse olemme nykyään DAV:in jäseniä ja tuo bergrettungmaksu kuuluu tuohon jäsenyyteen. DAVin jäsenyys on jonkin verran kalliimpi kuin vain bergrettungin maksu, mutta haluamme osaltamme olla tukemassa DAVin hyvää työtä mm. vuorilla olevan hyvän infran osalta.

Mukavia lomapäiviä toivottaen, Raija

Jaaskarit kirjoitti...

Kiitos Raija! Olemme samaa mieltä, että tuo on halpa hinta mielenrauhasta ja erittäin mielellään maksamme jäsenmaksun vaikka ei alppimatkaa olisi tiedossakaan, sillä sen verran hyvään tarkoitukseen tuollaiset eurot menevät. Hyvää matkaa ihanaan Stubaitaliin ja säätkin ovat Tirolissa paranemassa eli nyt kannattaa tulla tänne ruuhkasta huolimatta:)

Soleil kirjoitti...

Hei!
Kiitos Jaskarit tämän vakuutus asian esille tuomisesta! Jossain vaiheessa laitan juttua tästä blogiini ja linkin myös tähän juttuun.:)

Tarkempi tarkastelu vakuutusehdoista osoitti, että ADAC:in vakuutus korvasi pelastustehtävästä vain 2500 euroa.

Liityimme DAV:iin, vaikka siinä onkin meille turhia etuja joita emme varmasti koskaan käytä. DAV:issa tuo enimmäiskorvaus on 25 tuhatta euroa, kun Bergrettunginissa 15 tuhatta. Varmasti tuo 15 tuhattakin riittää.