17.7.2016

Tirolissa on taas kesä!

 Aurinko on palannut Tiroliin

Lauantaina oli vielä vähän siinä ja siinä, mutta pilvet olivat jo ylhäällä

Kotkat ovat laskeutuneet

Viime viikolla saimme nauttia muutaman päivän ajan Tirolin sateista, mutta viikonlopun aikana sää on parantunut. Helle ja aurinko eivät tulleet kuin katkaisijasta painamalla, mutta trendi on selvästi muuttunut. Lomamme viimeiseksi viikoksi luvataan ainakin tällä hetkellä mitä parhainta alppisäätä. Fuldaer Höhenwegillä on vähän vaijereitakin tyrkyllä

 Sunnuntaina Tiroli tarjosi jo parastaan

Kaverimme kävivät piristämässä meitä täällä parin päivän ajan ja se on aina tervetullut tuulahdus ulkomaailmasta. Olemme keskenämme kyllä vielä ihan sokeriväleissä kohta kuukauden patikkaloman jälkeen, mutta silti - uudet naamat ja uudet jutut piristävät. Kaverit jatkoivat lomaansa eteenpäin ja me jäimme koluamaan Pitztalin vuoria.


 Vuorijuoksijoita oli liikkeellä ja teimme ohittajille kunnioittavasti tilaa etiketin mukaisesti

Sunnuntaina patikoimme Fuldaer Höhenwegillä, joka sijaitsee aivan Pitztalin päädyssä. Tämä upea panoraamareitti kulkee Taschachhausille jäätikköjen viereen. Taschachhaus on tasan yhtä vaikea kirjoittaa monta kertaa samalla tavalla oikein kuin kolme vuotta sittenkin, joten käytämme siitä nyt nimeä Haus.

 Haus näkyy jo 

Näissä maisemissa nautimme...

..Käsespätzlen

Sateiden jälkeinen aurinkoinen sunnuntai oli saanut niin paikalliset kuin turistit liikkeelle Pitztalissa. Matkalla Hausille oli runsaasti patikoitsijoita ja ihmettelimme myös vuorijuoksijoita, jotka painoivat samalla reitillä lenkkareissaan. Se on kyllä vielä hullumpaa hommaa kuin patikointi tukevissa vaelluskengissä. Osuimmepa ohittamaan jumalanpalveluksenkin, joka pidettiin Höhenwegin varrella. Virsiä laulettiin ja tunnelma oli harras. Eipä siitä tapahtuman miljöö juuri parane. Osallistuimme tilaisuuteen siten, että emme kolistelleet vaellussauvoillamme tai niistäneet äänekkkäästi.


Patikkapoluilla on tärkeää kunnioittaa hyviä tapoja.  Itsestään selvää on tervehtiä vastaantulijaa, vuorten rauhaa kuuluu kunnioittaa eikä kiljahdella turhia. Vuoria ei roskata ja joka tavalla eletään siististi luontoa ja muita ihmisiä kunnioittaen. Jos jollakin tuntuu olevan ongelmia, pitää olla valmis tarjoamaan apua. Tällaiseen tilanteeseen törmäsimme itsekin Dolomiiteilla, kun joku nainen kahlasi polulta eksyneenä lumessa epävarman oloisena.


Patikkaetikettiin kuuluu myös antaa nopeammalle tilaa ja siitä saammekin aina leveimmät hymyt. Kaikenlaista on nähty. Mikä saa aikuisen miehen kiihdyttämään patikointiaan ja jättämään rouvansa jälkeen tai seurueen keskeyttämään taukonsa, jotta takaa tuleva ei pääse ohi patikkapolulla? Joskus joku ei väistä kapealla polulla ennen kuin pyytää päästämään ohi. Lähes aina homma toimii etiketin mukaan, mutta poikkeuksia mahtuu joukkoon. Emme ole lähteneet tuohon leikkiin mukaan, mutta on se ruotsalaisen ohittaminen jotenkin vaan niin mukavaa. Ja jos diskuteeraamista kuuluu takaa niin sitten pidetään tauot myöhemmin. Patikointi on rentouttava harrastus.


 Otetaan rennosti patikallakin!


Ei kommentteja: