15.7.2016

Onko Alpeilla aina hyvä sää?

 Joskus täälläkin aamut ovat tällaisia. Edellisen yön sade
 tuli vastapäisen vuoren huipulle lumena.

Olemme jo useana kesänä viettäneet koko kesälomamme alppialueella. Blogin valokuvissa varmasti toistuvat jylhät vuorimaisemat auringon ja sinitaivaan ympäröiminä. Totta, tuota maisemaa ja tunnelmaa täällä on ollut runsaasti tarjolla. Onko Alpeilla ja vakiokohteessamme Tirolissa siis aina ihan unelmasää?

 Pari sadepäivää menee huoltohommissa ja palautumisessa. 
Kolmantena päivänä mekin nousemme kuolleista ja patikalle
 mennään vaikka kuntoilumielessä ja sadevaatteissa.

Stuibenfall Jerzensin lähellä

Aurinkoa, lunta ja tihkusadetta yhtä aikaa

Ensinnäkin olemme jo monta kesää olleet täällä kuukauden tai enimmillään pari kuukautta. Meidän ei ole pakko emmekä pysty patikoimaan päivittäin eli voimme poimia rusinat pullasta ja yrittää rytmittää vaellukset mahdollisimman hyville päiville ilman puolesta. Sen vuoksi valokuvia ei ole hirveän paljon sateisilta vuorilta ja patikkapoluilta. Ne päivät vietetään asunnolla ja kylässä eikä blogissa ole kuvia siitä, kun kokataan, lueskellaan, käydään kaupassa tai pyykätään hikisiä patikkavaatteita. Huonolla tuurilla tänne viikoksi lomalle tuleva voi viettää koko lomansa sateessa tai pilvisessä säässä ilman panoramamaisemia.

 Kesän 2016 alppidebytantit ovat Eeva-Liisa ja Juhani, joihin tutustuimme
 vuonna 2012 Barbadoksella. Nyt oli aavistuksen erilainen miljöö.


Aamukahvilla Neubergalmilla

Pari edellistä kesää ovat olleet meidän kokemuksemme mukaan poikkeuksellisen upeita täällä. Sadepäivä on ollut harvinaisuus ja välillä jopa tervetullut syy pysyä kämpillä. Tämä kulunut kolme viikkoa on ollut käsittääksemme aika normaalia alppisäätä eli ihan kaikkea laidasta laitaan. Aurinkoa on riittänyt sinitaivaalta ja nyt Pitztalissa satoi kaksi päivää putkeen eli olimme kämpillä huoltohommissa pari päivää. Jatkossa kuulemma taas paranee. Ihan sopiva rytmitys meille.


 Toivottavasti patikkaharrastus Alpeilla sai taas uusia ystäviä


Iltapäivisin ja illalla voi olla voimakkaita ukkosia ja hurjia sadekuuroja, mutta ne eivät ole meitä haitanneet. Seuraamme täällä aktiivisesti uutisia ja etenkin säätiedotuksia. Uutisissa saavat runsaasti tilaa erilaiset ukkosten ja sateiden aiheuttamat luonnonmullistukset ja onnettomuudet. Niitä täällä todellakin tuntuu riittävän ja luonnonvoimat tuntuvat olevan paljon pahapäisempiä kuin Suomessa.


Pilvisellä säällä kauneus asuu yksityiskohdissa

Meidän kokemustemme mukaan täällä sataa ja ukkostaa välillä käsittämättömän paljon ja voimakkaasti. Tarkkaa analyysiä siitä miksi näin on, ei nyt tähän tule, koska meteorologikoulu on molemmilla vielä aloittamista vaille valmis. Liittyy varmaan jotenkin noihin pikkuisiin vuoriin tällä alueella ja ilmavirtoihin, jotka sitten pysähtyvät niihin. Saa oikaista, jos on parempaa tietoa. Niin tai näin, täällä voi sataa ja ukkostaa hurjasti silloin, kun on sen aika ja tämä tieto perustuu omaan vankkaan kokemukseen.

 Hütteillä ja almeilla on Stimmungia kelistä riippumatta

 Schnapsit tarjotaan, jos laulaa hanuristin mukana (tai vaikka ei laulaisikaan)

Ihan ensimmäisellä kesälomallamme olimme alppialueella kaksi viikkoa. Silloin satoi lähes koko ajan ja raskaat pilvet roikkuivat omakotitalojen kattojen korkeudella. Taisi olla yksi tai kaksi aurinkoista päivää hyvällä näkyvyydellä. Oli oikeastaan ihme, että palasimme vielä yrittämään uudelleen, sillä ainakaan kauniiden säiden vuoksi emme tänne seuraavana kesänä palanneet. Onneksi palasimme.


Monissa matkakohteissa tällaisia vesiputouksia mainostetaan nähtävyytenä,
 mutta Tirolissa näitä on tarjolla normaalien patikkareittien varrella.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei taasen!
Tiedättekö, toimiiko Itävallassa B&B -systeemi miten laajalti? Kiinnostaa myös,oletteko vuokranneet lomillanne asuntoa Interhomen tms.kautta? Tavallinen hotellimajoitus olisi vain sen kaksi viikkoa yleisimpien matkanjärjestäjien taholta ja haluaisin löytää majoituksen useammaksi viikoksi ja sopivaksi myös kukkarolle :)
Aurinkoista lomanjatkoa!
Terveisin Irmelin

Jaaskarit kirjoitti...

Mekin olemme asuneet täällä niin pitkiä aikoja, että emme ole olleet hotellissa koskaan näillä pitkillä lomilla. Jonkun kerran olemme olleet viikon Pension-majoituksissa, johon on kuulunut aamupala. Interhomea emme ole käyttäneet koskaan.

Olemme etsineet netistä kohdepaikkamme Ferienwohnungeja. Yleensä kohdepaikan omilta nettisivuilta on löytynyt lista vuokrattavana olevista loma-asunnoista. Ajankohdasta ja varustelutasosta riippuen perusvuokrahinta on tainnut olla siinä 40-70e/vrk välillä. Pidemmistä oleskelusta on tullut yleensä alennusta. Hyvissä Ferienwohnungeissa on omat keittiöt, pesukoneet ym. eli oikein hyvin asuttavat puitteet. Ei me pystyttäisi näin pitkiä lomia hotellissa asumaan ja sen vuoksi olemme päätyneet tähän ratkaisuun ja olemme olleet näihin hyvin tyytyväisiä.

Toivottavasti osasimme vastata kysymykseesi. Kerromme mielellämme sen mitä tiedämme, jos sinulla tulee vielä jotain mieleen:)