21.10.2014

Plitvicen kansallispuisto

Puiston alueelle on kaksi sisäänkäyntiä. Tulimme alueelle Entrance 1: ltä. 
Siellä näkyvät alueen alemmat järvet. 
Ensimmäisenä nähtävyytenä korkein putous: Veliki Slap.
 

 Plitvicen kansallispuisto on Kroatian suosituimpia nähtävyyksiä

Kroatian suurin ja vanhin kansallispuisto sijaitsee Dalmatian maakunnassa 270km Splitistä koilliseen sisämaahan päin. Peräkkäisten 16 järven ketjussa vesi virtaa eteenpäin muodostaen lukuisia, upeita  vesiputouksia. Ympäröivissä metsissä riittää tilaa susille ja karhuillekin, sillä puisto on lähes 300km²:n kokoinen. Sinne suuntasimme maanantaina ja pitkän matkan vuoksi lähdimme reissuun jo klo 07.00.

Valitsimme reitiksi maksullisen moottoritien Splitistä kohti Zagrebia. Matka kesti vajaa 3 tuntia ja kymmeneltä kävelimme jo kansallispuiston porteista sisälle. Moottoritiellä päristely on täällä yllättävän arvokasta, sillä vajaan 250 km matkasta joutui maksamaan 80 kunaa eli noin 10 euroa. Tästä huolimatta myös palasimme motaria pitkin, sillä päivälle kertyi mittaa muutenkin, kun muutaman tunnin vielä käveleskelimme puiston alueella.

 Alueella on pari taukopaikkaa, jossa on tarjolla ruokaa ja juomaa.
 Munkkikahvit hörppäsimme tässä ennen 20 min pituista venematkaa järven ylitse.

Lokakuussa alueella pääsee liikkumaan aika vaivatta,
 mutta juuri venematkan jälkeen saattaa jäädä lierihattuväen taakse jumiin hetkeksi.
 Huomasitko, että emme tälläkään kertaa
 maininneet mistä lierihattuporukka oli kotoisin?

Venematkan jälkeen tulimme järvialueiden ylemmälle osuudelle, jossa putoukset valuivat
komeasti kasvillisuuden peittämien jyrkänteiden yli.Sisäänpääsy maksoi 110 kunaa/hlö eli vajaa 15 euroa, mutta Plitvicen alue oli sen arvoinen. Aurinko paistoi sinitaivaalta ja upeat, vihreät järvet ja putoukset pääsivät oikeuksiinsa.Ylempien järvien aluella oli nyt tilaa kävellä eikä tarvinnut väistellä lierihattuisia
selfien ottajia. Luonnonrauha vallitsi.

Syksyä se tyrkkää hiljalleen tännekin


Lokakuisena maanantaina alueella pääsi liikkumaan kohtuullisen mukavasti. Alueella kuljetaan kapeahkoja polkuja tai vesien päällä olevia pitkospuita pitkin, joten edellä kulkevien ohittaminen ei ole aina vaivatonta. Suurten valokuvaamaan pysähtyvien turistiryhmien ohittaminen on varmasti kuumimpaan turistiaikaan kesällä usein täyttä tuskaa. Nyt oli mainio ajankohta vierailla Plitvicessä.


 Plitvice "suoritettu!! Kannatti ajaa 6 tuntia ja patikoida muutama tunti.

6 kommenttia:

Hannaliina kirjoitti...

Jee! Mietinkin mahdatteko lähteä tuonne saakka... Niin hauskaa, kun meillä on kuvia aivan samoista mättäistä ja pusikoista :D

Jaaskarit kirjoitti...

Ehdottomasti hyvä päätös oli lähteä. Motaria pitkin matka eteni nopeasti. Puistoalueella alkuvaiheen opasseurueiden jälkeen pääsimme etenemään ihan omaan tahtiimme. Arvelimme toki kuinka kypsyttävää olisi jonotella ruuhka-aikaan pitkospuilla... Ylemmillä järvillä oli todella hienoa. Lehdet leijuivat maahan ja vesi välkehti.

Anonyymi kirjoitti...

Jälleen kerran on todettava, että kyllä maailmas on upeita paikkoja! Todella upeeta! Mutta niin se vaan loppuu teidänkin loma taas. Tervetuloa pimeään syys-Suomeen! Meillä just nyt -5,9.
Päivän ohjelmsasa täällä klo 10 parturi, sitten TeleFinlandin asiakaskahveille ja päivittämään noita koneita ja sitten Anitan-päiville. Kiva, ei tarvii etsiä täältä upeita kuvauskohteita.

Jaaskarit kirjoitti...

Niin se loman loppu häämöttää, hyvä kun muistutit :) Kyllä olosuhteet varmaan vähän ehkä huononee huomenna. Ollaanpa yhteydessä ja kiirettä se tuntuu pitävän sielläkin!

Anonyymi kirjoitti...

Kertakaikkisen upeita maisemia ja kuvia ylipäänsä! :)
t. Jenna

Jaaskarit kirjoitti...

Kiitos Jenna! Oli myös onnea, kun osui noin aurinkoinen päivä.