14.2.2013

Hyvää Uutta Vuotta! Taas!

 Singapore on saanut nimensä leijonasta "singha".
Merlion on kaupungin tunnuseläin. Puoliksi leijona ja puoliksi kala.

Ei, kalenterimme lehdet on kyllä käännetty ja helmikuuta näyttää. Sen sijaan olemme viettäneet Singaporessa kiinalaisen uuden vuoden juhlinnan kolme viimeistä päivää. Singaporen asukkaista suurin osa on kiinalaisia ja katukuvassa näkyi, että valtaosa kaupungin asukkaista oli lomalla. Chinatown oli hiljainen ja paljon kiinalaisten liikkeitä oli suljettuina. Vuosi 2013 on kiinalaisen ajanlaskun mukaan Käärmeen vuosi. Lukemamme mukaan Käärmeen vuonna kannattaa mm. ennemmin laittaa rahaa säästöön kuin tuhlata sitä ja bisneskumppanin tai aviopuolison valinnassa pitää olla vielä tarkempi kuin muulloin. Kuten huomaatte niin mandariinikiinan alkeiskurssit eivät ole menneet meillä hukkaan.

 Chinatownin kuhinaa

Loma on sujunut tähän saakka mainiosti. Singaporen hotellissamme emme ottaneet maksullista nettiyhteyttä käyttöön, mutta nyt täällä Malesiassa hotelli tarjoaa 24 tuntia ilmaista nettiaikaa. Fyysisesti olemme jo siirtyneet Malesian Penangille, mutta bloggaus kertoo vielä Singaporesta missä vietimme neljä päivää.

Kiinalaista uuden vuoden juhlintaa ja Singaporen pilvenpiirtäjät taustalla.
 Kuvattu muuten Singaporen F1-kisojen katsomosta.

 Little Indiassa taloyhtiön säännöt ilmeisesti kieltävät
 kuivattamasta pyykkiä sisällä asunnossa.

 Little India

Little India

Singapore oli siisti paikka - ihan kirjaimellisesti. Kadulle heiteltyjen tupakantumppien luvatusta maasta kun saapuu, niin julkisten paikkojen siisteys on Singaporessa ihan silmiin pistävää. Metrossa syöminen ja juominen on kielletty 500 Singaporen dollarin eli noin 300 euron sakon uhalla. Aamulla matkustimme metrolla lentokentälle ja huomasimme, että jollakin oli pettänyt aamiaslatten korkki ja kahvia oli loiskahtanut vaunun lattialle. Seuraavalta pysäkiltä kyytiin astui siivooja ilmeisesti esimiehensä kanssa ja lattia mopattiin puhtaaksi yhden pysäkinvälin aikana. Niin se homma toimii.

 Muslimien mailla eli Kampong Glam

Liikuimme Singaporessa kolme kokonaista päivää jalkaisin, metrolla ja takseillakin. Yhtään graffitia tai muuten töhrittyä seinää emme ole nähneet koko aikana. Ilmeisesti singaporelaiset eivät ole niin taiteellista kansaa kuin vaikkapa suomalaiset tai sitten he toteuttavat itseään jotenkin eri tavalla. Tai sitten 24 raipaniskun uhka on tarpeeksi pelottava.

 Marina Bay Sands on reppureissaajan perushostelli.
 "Surffilaudalla" on kuulemma yksi maailman hienoimmista uima-altaista.
 Käymme tarkastamassa, kun palaamme Singaporeen.
 Valkoinen erikoinen rakennus etuoikealla on Singaporen taidemuseo.

 Valot syttyvät pilvenpiirtäjiin

Singapore on aivan pirun kallis tai sitten halpa. Tämä on kaupunki, jossa kannattaa katsoa missä esim. syö ja juo, jos raha merkitsee jotain. Bisnesalueen autoja, liikkeitä ja rakennuksia katsellessa tosin näyttää, että kaupungissa on paljon ihmisiä, joille ilmeisesti mikään ei ole kallista. Lamborghinit, Bentleyt, Ferrarit hurahtelevat muiden säkenöiväksi vahattujen laatuautojen joukossa. Alkoholi on aikuisten oikeasti kallista. Esim. Alkossa noin 7 euroa maksava chileläinen punervo maksoi Singaporen kaupassa n. 27 euroa. No, ei sitä helteessä kukaan punervoa kaipaakaan, mutta ihan rapsakka hintahan tuo on peruspunaviinistä.

 
  Näkymä hotelliltamme Singapore-joelle ja taustalla Clarke Quayn rakennuksia
Setelirahat tuntuvat olevan arvossaan ihan fyysisestikin. Emme ole aiemmin missään koskaan nähneet näin puhtaita, kiiltäviä ja rypyttömiä setelirahoja kuin Singaporessa. Singaporessa on varmaan kiellettyä sulloa setelirahaa esim. farkkujen etutaskuun. Tai sitten täällä uusitaan koko setelikanta viikottain.

Tässä hawkercenterin kojussa grillataan...

Taviksen pelastus ovat hawkercenterit eli ruokatorit. Aivan mahtavia paikkoja! Ruoka on todella maukasta ja se valmistetaan juuri siinä silmien edessä. Annoshinta pyörii 3 - 6 Singaporen dollarin tasolla eli noin 2 - 4 euroa per annos. Olutkin maksaa vähemmän kuin Suomesssa, joten peruslähtökohdat ovat kunnossa. Näillä toreilla ruokailimme kavereidemme kanssa kolme neljä kertaa päivässä, joten emme ihan turhaan luvanneet panostaa tällä matkalla ruokailuun. Lisäksi monet muutkin baarit tarjoavat helpotusta meille köyhille ja alkuiltojen "happy hour-ajat" ovat suosittuja.

...Prawn-vartaita valkosipulisoijalla maustettuna. Aivan käsittämättömän herkullisia.
 Kohottavat mielialaa ja kolesteroliarvoja.
 Vaaksan mittainen grillattu katkis maksaa noin 1,20 euroa.

Meillä oli tosiaan ilo saada kavereistamme seuraa ensimmäisiksi Singaporen päiviksi. Samat kiinnostuksen kohteet takasivat, että viihdyimme hyvin ja teemana oli: "KOKO Singapore tutuksi kolmessa päivässä". Aamupäivällä vähän huilattiin uima-altaalla, mutta lopun päivää jalat saivat kyytiä ja kaupunki tuli tutuksi. Kiitos vielä kaverit ja yritämme nyt sitten pärjätä lopun aikaa keskenämme.

 Iso M ja Pikku A bongasivat meille mahtavan japanilaisen ruokapaikan.
 Olemme muuten syöneet aina puikoilla.
 K:n puikkotekniikasta voisi todeta, että on hyvä,
 kun on pitkä loma ja kuuma ilma.

Olemme todistettavasti nähneet tiikereitä muuallakin kuin oluttölkin kyljessä
Tiistaina meillä oli todellinen eläintarhapäivä, kun kävimme sekä päiväeläintarhassa että Night Safarilla. Singaporen eläintarha on lukemamme mukaan yksi maailman upeimmista ja hienohan se olikin. Eläimet eivät ole häkeissä vaan alue on rakennettu siten, että ne saavat kierrellä luonnossa ilman häkkejä. Lisäksi eläimet tuntuivat olevan aktiivisia ja ne liikkuivat kuin esittäytyäkseen. Hieno paikka! Night Safarilla olimme ihan tyytyväisiä, että meitä ja yllättävän isoja ja vahvoja täplähyeenoja erotti jonkinlainen rotko. Olivatpa kyllä pirullisen näköisiä petoja. Oli muuten aivan mahdottoman kostean kuuma yöllä sademetsässä! Ei mikään ihme, että Tarzan chillaili tiettävästi enimmät ajat ihan vaan pelkissä uikkareissa, kun ainakin cityshortsit ja kauluspaita olivat ihan märkiä parin minuutin kävelyn jälkeen.

Eputhan taitaa laulaa, että Suomi on sarvikuonojen maa,
 mutta löytyy niitä Singaporen eläintarhastakin

Seuraava tarina menee "reissussa sattuu ja tapahtuu" osastolle. Tänään aamulla olimme Singaporen lentokentällä buukkaamassa itseämme Air Asian lennolle tänne Penangille. Jonoa valittaessa tapahtui se perinteinen " ISO VIRHE". Onnistuimme tunkemaan itsemme juuri siihen jonoon, jossa oli edessämme noin kymmenhenkinen italialaisseurue. Seurueen ensimmäisten italialaisten päästyä tiskille alkoivat ongelmat. Yllätys yllätys! Air Asian lennoille saa ottaa maksutta 15kg matkatavaraa ja ilmeisesti kaikilla oli matkalaukuissaan tavaraa noin 20kg. Ei tarvinnut osata italiaa, jotta ymmärsi ongelman ytimen ja italialainen herrasmies edessämme kertoi sen kyllä myös italianenglanniksi koko takana odottaneelle matkustajajoukolle.. Kukaan ei halunnut maksaa 20 Singaporen dollaria ylipainosta ja sitten se show vasta alkoi.

Singaporen Suomalainen Kävelyseura

Seuraa siis italialainen arvoitus: Jos kymmenhenkisellä seurueella on 10 matkalaukkua, joiden yhteispaino on vaikkapa tasan 200kg niin miten saman tavaramäärän saisi jaettua niin, että yhdenkään matkalaukun paino ei ylitä 15 kiloa? Sen verran ahkerasti saapasmaan edustajat vaihtoivat keskenään vaatteita ym. tavaroita laukusta toiseen, että epäilemme heidän tietävän vastauksen. Suomalaisen koulutuksen saaneelle ratkaisu ei aukea. Ensimmäisen 20 minuuttia jaksoimme hiukan huvittuneesti hymyillä ja katsella italialaista vaate-esittelyä, mutta sitten tuli jo kiire Malesiaan ja vaihdoimme jonoa. Nyt rauhassa mietittyämme olemme tulleet siihen tulokseen, että italialaiset tuotteet ovat eri laukuissa eri painoisia. Meillä olisi muuten ollut molempien rinkassa noin 8kg tyhjää tilaa vuokrattavana, mutta olimme matkalla eri kohteisiin. Onneksi.







3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nopeasti luin, luen ajatuksella uudestaan paremmin. lähden tuota pikaa konserttiin. Mahtavaltahan tuo teidän reissu jälleen tuntuu!!! Ja aina on tarjolla noita ruokakuviakin. Palaillaan paremmalla ajalla. -L-

Anonyymi kirjoitti...

Ystävänpäivänheippaus! Jopas siellä maailman äärissä on jo koettu monenmoista:) Tuollainen yösafari kuulostaa jännittävältä, mutta ihan hyvä viihdearvo ollut varmasti italiaanojen lähtöselvitelyissäkin. Likka sai muuten Nisse-mäyrikseltä samantyyppistä kyytiä, mitä se ite yleensä antaa Rampelle. Likalla kävi korvat melkoisessa luimussa, ja Nissekin sai lopulta rukkaset:D Pitäkäähän huoli toisistanne ja mielenkiinnolla jäämme odottamaan Penangin kuulumisia..Aika surkeelta tuntuu jyrsiä tätä ruisleivän kulmaa ja katsella noita herkkupostauksia:)

Jaaskarit kirjoitti...

Moriens vaan!
Likka parka! Mahtoi olla aika häkeltynyt. Veikkaan, että Nisse saa seuraavalla kerralla hatkat nopeammin. Täällä aamu on jo pitkällä, kun teillä on siellä yöunet makeimmillaan.
Maisemaikkunamme takana on Andamaninmeri, jota näkyy täältä 20. kerroksesta aika siivu. Juuri nyt taivas on sininen. Joka päivä on silti ripsauttanut vettä, joten täytyy nyt lähteä kiireellä ulkoilemaan.
J&K