24.2.2013

Auttaako itkupotkuraivari?

Singaporen parlamenttitalo

Makumatkamme Aasiaan on lopussa ja viimeiset lomapäivät Singaporessa ovat sujuneet tutulla tavalla. Kaupunkia katsellen, valokuvaten ja sopivaan tahtiin ruokaillen. Tämä on todella vehreän vihreä suurkaupunki, sillä ihan keskustassakin on suuria puistoja ja katujen reunoilla kasvaa palmuja ja pensaita. Uutuutena olemme ottaneet ohjelmaan varhaiset aamulenkit. Ei ole tarvinnut aloittaa päiväänsä sohjossa tarpoen. Marina Bayn rannoilla ja Marina Bay Sandsin takana olevassa upeassa puistossa on mukava lenkkeillä. Erikoinen puisto on aivan uusi ja nimeltään Gardens by the Bay.  Pari viimeistä päivää aurinko on paistanut sinitaivaalta iltaan saakka. Lämpöähän täällä riittää pilvisinä ja sateisina päivinäkin. Lukemamme mukaan kylmin koskaan Singaporessa mitattu lämpötila on ollut muistaaksemme +21 astetta. Aika sokkeloinen kaupunki tämä on paikka paikoin ja muutaman kerran olemme olleet ihan pihalla sijainnistamme. Varsinkin bisneskaupunginosa ja pilvenpiirtäjien juurilla sinne tänne kiemurtelevat tiet hämäävät. Nokialaisen navigaattorin ohje "kysy ensimmäiseltä vastaantulijalta" ei auttanut asiaa. Piti kysyä vielä seuraavaltakin. Ihmiset ovat avuliaita ja kaikki puhuvat englantia.

Gardens by the Bay -puistossa oli mukavaa käydä aamulenkillä
Sama puisto on illallakin upea. Superpuiden rungoille on istutettu erilaisia
kasveja. Puiden yläosia ja muuta puistoa voi ihailla ylhäällä kulkevalta kävelysillalta. 

Täällä oli iso uutinen Euroopan futissarjojen ottelutulosten järjestämisestä, joka koskee myös Singaporea. Uutisissa kerrottiin, että vedonlyönti ja uhkapeli ovat suuri ongelma monille tavallisille singaporelaisille. Jonkinlainen kansallinen pahe pelaaminen täällä on ilmeisesti. Huomasimmekin, että kaupungin kaduilla on uskomattoman pitkiä jonoja vedonlyöntipisteiden edessä. Jostakin luimme muuten myös, että Singaporekin haluaisi maahansa kiivaasti eri alojen ulkomaalaisia ammattilaisia asumaan ja työskentelemään ja talouskasvua kiihdyttämään. Paha kilpailija Hong Kong kun kuulemma meinaa ajaa ohi taloudellisesti.

 Siinä jonotetaan vedonlyöntipisteeseen

Carlton-hotellimme uima-altaalta

Tarina Singaporesta: Eräs K:n tuttu oli omalla matkallaan Singaporessa erehtynyt polttamaan tupakkaa kadulla kävellessään. Paikalle osunut poliisi oli ohjannut turistin ystävällisen tiukasti jalkakäytävän reunassa olevalle tupakointialueelle, jossa on suuret tuhkakupit. Turisti oli ollut nolona, mutta hetken kuluttua hän sai huomata selvinneensä helpolla. Joku paikallinen kadulla kävellyt tupakoitsija oli osunut saman poliisin silmiin. Ilmeisen tervekätinen konstaapeli oli tarttunut paikallista tupakoitsijaa reilusti tukasta kiinni ja antanut vanhaa kunnon "tukkapöllyä" eli tukistusta. Samalla oli tullut sellaista huutoa, että turistillakin kuulemma korvat punoitti. Täällä on ihailtavan reipasta meininkiä.

Kahden viikon tehokurssi teki tehtävänsä ja puikkotekniikka on hallinnassa.
 Nälkä on hyvä opettaja.

Vuosi sitten merkkipäiväkuva otettiin Iguazun putouksilla
 
 Singaporen iltatunnelmia

Hotellien hintataso on kokemuksemme mukaan korkea eikä perushintaan kuulu aamupalaa tai internetyhteyttä. Sen sijaan kaikki muu normaalia turistia koskeva asia on täällä erittäin edullista, jos niin vaan itse haluaa. Hawker-centereillä ruoka on todella halpaa. Monet tavallisetkaan ravintolat eivät ole tavismatkaajan lompakon ulottumattomissa. Listahintainen alkoholi on kallista, mutta baarien erilaiset tarjoukset sen suhteen näkyvät vetävän hyvin väkeä.Toisaalta dollareita voi sitten polttaa syömiseen, juomiseen ja shoppailuun kuin nuotiossa niin halutessaan.

Maxwell Roadin hawker. Hallissa on kolme samanlaista 
käytävää kuin kuvassa ja ruokakojuja on kymmeniä.
  Kojujen ikkunassa on hygienialuokitusta
 kuvaava kirjain ja se on useimmilla B. Singaporelaiset kuulemma
 eivät pidä A-luokituksesta, koska niissä kojuissa hygienia on viety
 liian pitkälle ja se vaikuttaa jo ruoan makuun.

Singaporejoki ja rantamaisemia. Clarke Quay.
 
Buddha Tooth Relic Temple.
 Totta, temppelissä on esillä yksi Buddhan hammas, 
joka ilmeisesti on otettu talteen merkkimiehen hautarovion tuhkasta.
Ei oppinut K lopultakaan poseeraamaan kuten paikalliset näkyvät 
valokuvattaessa tekevän. Tuossa on sentään vähän suomalaisen jäykkää yritystä. 
Yrityksestä 5 pistettä.

Chinatownin lähistöltä.
Hiukan muuta Singaporea rähjäisemmässä Little Indiassa
 oli oma värikäs tunnelmansa.
Harmaan eri sävyjä littleindialaisittain

Vain 50m Orchard Roadilta löytyy näin hieno alue.
Shoppailukadun hulinasta ei ole tietoakaan
täällä Emerald Hill Roadilla
 Viimeisen illan tunnelmointia.
 Singaporea jäi kaipaamaan ja edessä on paluu arkeen ja palkanmaksupaikalle. 
Auttaisiko oikein kunnon itkupotkuraivarit?

Tuttu ahdistus loman päättymisen vuoksi on taas iskenyt. Kotimatka pyörii mielessä useammin eikä nauru enää hersyile yhtä vapautuneesti kuin aiemmin. Kohteistamme Penang oli ihan ok kohde vajaaksi viikoksi, mutta Singapore on ollut aivan Super! Olemme ihastuneet tähän kaupunkiin tai oikeastaan maahan. Singapore on hieno ja jopa ylellinen paikka. Tämä on vihreä suurkaupunki aivan hulppeine rakennuksineen. Isolla rahalla rakennetut pilvenpiirtäjät ovat mielenkiintoisia ja jopa kauniita katsella. Valaistuksiin on myös satsattu. Mielikuvituksellinen - se on oikea sana kuvaamaan tämän kaupungin paraatipaikkojen rakentamista. Vanhaa on myös säilytetty ja siirtomaa-aikaisten rakennusten kunnostustöitä näkyy paljon. Siisteyttä on tullut kehuttua jo aiemmin ja mainittavaa on myös, että Singapore on turvallinen kohde. Singaporeen haluamme ehdottomasti palata uudelleen!

Aamulenkillä. Näkemiin Singapore ja Merlion!

Ei kommentteja: