29.8.2011

Budapest

Budan linna
Tasan kaksi viikkoa kotona kesän alppimatkan jälkeen oli ehtinyt tehdä tehtävänsä. Budapestin reissulle lähdettiin taas täynnä virtaa ja mieli korkealla. Wizzairin kohtuuhintaiset lennotkin lähtivät kotikentältämme ja sääennuste lupasi kovaa hellettä kohteeseemme. Kesän aikana Alpeilla oli kai ajoittain sen verran raitista, että nyt meille lupailtiin hyvitystä korkojen kera. Tällä kertaa emme olleet matkassa kahdestaan ja reissubloggaukset jäivät tekemättä paikan päällä. Nyt ne tulevat ikään kuin jälkilähetyksenä, kun oli sen verran kiirettä itse matkalla.

Ketjusilta linnavuorelta
Vanhaa kaupunkia linnavuorella.
Matias-kirkko linnavuorella
Kalastajalinnake on Matias-kirkon vieressä.
Sieltä on hienot näkymät kaupunkiin.
Ketjusiltaa vartioivat leijonat. Tarina kertoo, että kuvanveistäjä olisi unohtanut tehdä leijonille kielet. Avajaispäivänä pikkupoika huomasi asian ja huusi sen julki. Taiteilija häpesi niin paljon, että hyppäsi Tonavaan eikä häntä sen koommin enää nähty. Leijonilla kuitenkin on kieli.
Unkarin parlamenttirakennus on valtava pytinki

Tonavan rannan suurkaupunki herätti ristiriitaisia ajatuksia. Jylhän näköinen linnavuori ja vanha kaupunki olivat takuuvarmaa turistiseutua. Toisaalta taas Tonavan rantakadut, ravintolat ja jopa kävelykatu Vati Utca olivat tunnelmaltaan vaisuja ja jopa puolityhjiä. Kenties paikalliset ja muut matkailijat pakoilivat hellettä sisätiloissa. Hotellimme Eurostars Budapest Center oli hyvä ja sijainti varsin mainio. Hämmennystä herätti suuri espanjalaisten osuus hotellimme vieraissa. Aamiaisella saattoi luulla olevansa vaikka Madridissa. 
Parlamenttirakennus upeasti valaistuna Tonava-risteilyllä
Kauppahallin vierestä lähtee myöskin upea silta.
Ketjusilta by night
Ruokailu ravintolassa oli edullista, joskin moni keskeisellä turistipaikalla ollut ravintola oli lätkäissyt hintaa ronskisti enemmän. Maukkain lounas nautittiin Margitin saaren puistoravintolassa. Eikä se maksanut juomineen kuin n. kahdeksan euroa.

Sankarien aukio
Unkarin kommunismihallinnon aikaiseen historiaan tutustuimme Terror-museossa. Järkyttävät aikalaiskertomukset ja dokumentit todistavat mielivaltaisesta kansalaisten sortamisesta. Kyttäysjärjestelmä, joka vaikutti kaikkialla, sai aikaan tekaistuja ilmiantoja kansanvihollisuudesta. Kuulustelumenetelmät ja kuulusteltavien kohtelu olivat hirveät. Näyttely paljastaa sen tosiasian, ettei sodanaikaisesta natsimielisesta hallinnosta irtipääsy ollut avain parempaan kehitykseen.
Rannalla olevat rautaiset kengät muistuttavat natsihallinon Tonavaan ampumista uhreista
Terror-museo
Sääennuste piti täysin paikkaansa. Oli todella kuuma! Lämpötila oli joka päivä 36-38 astetta, joten suurkaupungin katuja tallustellessa hikipyyhe oli taas kerran tarpeen. Edes Tonavan rannoilla ei tuullut juuri lainkaan ja katujen varjoisille puolille hakeutuminen ei suurta apua tuonut. Reissussa oltiin tiistaista lauantaihin ja siinä ajassa ehti mainiosti nähdä kaikki pakolliset turistinähtävyydet ja kierrellä muutenkin kaupunkia.
 
Näkymää kalastajalinnakkeelta kohti Pestiä.

Ei kommentteja: