20.10.2016

New Yorkin maistiaisia - Tutti Fruttin kaupunki

 Jos arvaat mikä on Amerikan puheenaihe nro 1 niin tarjoamme
 kierroksen Jimmy's Cornerissa Times Squaren kupeessa.Whooaa! Nyt koitti hetken rauha hotellihuoneen viileydessä. Pikku tuokio pois helteisen New Yorkin kaduilta ja hulinasta. Sää on täällä nimittäin ollut meille suosiollinen ja yli 25 astetta on paukkunut varjoisillakin katuosuuksilla.

 Herald Square

 Central Park


Päivämme ovat kuluneet nopeasti. Lauantain ohjelmassa oli Brooklynin puoli. East River Ferryllä hurautimme joen yli Greenpointiin, josta leppoisaa kävelyä Williamsburgiin. Ensimmäinen pysähdys oli Williamsburgin Smorgasburg, streetfoodin mekka. Siellä hankittiin hyvä jano artesaaniranskalaisilla ja burritolla. Tämä siksi, että seuraava pysäkki oli Brooklyn Brewery. Tämän alunperin pienpanimon tuotteita saa nykyään Tampereentien Prismastakin, mutta mukavahan se on käydä niitä nauttimassa syntysijoillakin.

 Times Square

Sunnuntaina suuntasimme Harlemiin, jossa aamukävelyn jälkeen nautimme jazz-brunssista Red Rooster -ravintolassa. Bändi soitteli smoothia bluesia. Sen iäkäs laulajatar lähti tekemään kierrosta ympäri ravintolan, koko ajan laulaen. Hän pysähteli pöydissä, kyseli tietoja ja lauloi kullekin pöytäkunnalle improvisoiden sopivan tekstin. Mekin saimme osamme.

 Harlem


Ensin hän kysyi, kauanko olemme olleet aviossa. Vuosien lukumäärä oli ilmeisesti hurraamisen arvoinen, sillä toistaessaan vastauksemme mikkiin saimme ravintolan asiakkailta raikuvat aplodit. Sen jälkeen hän improvisoi yhden säkeistön meille, josta ymmärsimme ainakin sanat "Match made in heaven". Noh, hiukkasen sitä näin suomalaisittain korvat punotti odottamattomasta huomiosta, mutta yritimme ottaa ihan coolisti.

Harlemista kävellä lompsittiin Central Parkin läpi kohti etelää ja Midtownia. Valtava puisto oli täynnä kauniista sunnuntaista nauttivia ihmisiä. Viikonlopun aikana oli monissa paikoissa rintasyöpäkampanjaan liittyviä kävelyjä. Tuhansittain vaaleanpunaisiin sonnustautuneita osallistujia oli liikkeellä myös keskuspuistossa, vaikkakin tapahtuma oli jo enimmäkseen ohi, kun saavuimme paikalle.


 Maanantaiksi olimme etukäteen varanneet kulinaarisen kiertokävelyn Foods of NY Tours -nimiseltä firmalta. Kolmen tunnin opastettu kävely valitsemallamme Nolita & Nohon alueella oli - no täytyykö nyt suomalaisenkin heittäytyä - Amazing!

 Valloittava oppaamme Annie oli yhtä innostunut pizzoista kuin mekin

Sukkuloimme tunnelmallisilla kaduilla ja pääsimme oppaamme välityksellä aikamatkalle 20 vuotta taaksepäin, jolloin alue ei ollut erityisen ihanteellinen asuinpaikka. Toisin kuin nyt. Nykyään saa kuulemma yksiöstä pulittaa vuokraa 5000 $/kk. Saimme kuulla kulmakunnan mafiatarinoita ja siitä kuinka italialaiset siirtolaiset pyrkivät kohti parempaa elämää.

 Mukissa ei ole mojitoa vaan tulista katuruokaa Meksikosta

Vaelsimme teurastajakadun läpi ja pysähdyimme mm. galleriaksi muuttuneen Moe's Meat Marketin eteen. Kadun toisella puolella istuskeli 92-vuotias itse Moe tarkkaillen jakkarallaan meitä turisteja. Parin talon verran edettyämme tulimme ohjaaja Martin Scorsesen lapsuuden kodin kohdalle. Ohjaajan mummi kuulemma soitti Moelle lihatilauksen, ja laski kolmannen kerroksen ikkunasta korin alas kadulle kun Moen juoksupoika toimitti paketin. Kadulta ei puuttunut kuin Marlon Brando Kummisedän roolissa.

Matkan varrella pysähdyimme kuuteen paikkaan nauttimaan maistiaisia. Suklaisesta cupcakesta pizzan kautta ranskalaiseen tartineriaan. Sieltä meksikolaisen autotallin kaltaiseen mestaan nauttimaan jotain ihan uutta: esquites-nimistä tulista maissimössöä. Kotonatehtyä ricottajuuston maistelua seurasi juhlava päätös - Salted caramel bombolone, suolalla terästetty kinuskitäytteinen munkki! Kiertokävely oli kerrassaan mielenkiintoinen ja hintansa 52$ arvoinen.
Aika tuntuu täällä kuluvan kuin siivillä. Juuri kun on päässyt kuluttavan päivän jälkeen hotellin rauhaan "täytyy" lähteä hotellin tarjoamalle viinimaistelulle lobbyyn. Oih, tätä hektisyyttä. "Wine Tasting" tuntuu kyllä vähän yliampuvalta, sillä ne kaksi tarjolla olevaa (ihan kelvollista) viinilaatua ei paljoa vertailua vaadi. Nonstoppina kaadetaan punaista caberneta ja valkkaria sauvignota. Siitä huolimatta on hauska asettautua lobbyyn ja katsella hieman ympärilleen, sillä meikäläiset ainakin tuppaamme viihtymään enimmäkseen oman huoneen rauhassa ollessamme hotellissa.


Suurkaupungin valot ja pilvenpiirtäjien skyline ovat täällä oma viehätyksensä. Maanantaina marssimme Brooklynin sillan ylitse auringonlaskun aikaan, jotta saisimme iltakuvat pilvenpiirtäjistä. Näkymät olivat upeat! Koska parikymmentä kilsaa oli jo tossujen alla siltä päivältä, oli mukava ottaa East River Ferry -kyyti lähelle hotellia.Kirsikkana Nykin kakussa oli Broadwayshow, Kinky Boots, joka oli aivan huikea. Tekemistä on siis ollut sen verran, että kotimatkan kynnyksellä tuntuu jäikö jotain taas tekemättä tai kokematta? Varmaan jäi, mutta lentohinnathan tänne on nykyään monesti aika kohdallaan! Näkemiin New York ja Broadway

Jotta ei totuus unohdu

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aamu alkoi mullakin upeesti, kun sain lukea tämän. IHAN huikeeta, kaikki!! Food tourille pitää päästä j.n.e, teiltä saa valtavasti vinkkejä.High linekin tuntui niin kotoisalta ym. But, welcome home☺💛

Jaaskarit kirjoitti...

Se on tällä kertaa näkemiin, mutta kiva tulla kotiinkin:)