30.12.2014

Varsova by night...


 Otsikko ei muuten sovi meille periaatteessa ollenkaan, kun olemme hotellihuoneessa yleensä iltaisin viimeistään 22.00 ja valmiina yöpuulle. Onneksi näilläkin leveyksillä pimeä tulee sen verran aikaisin, että mekin pääsemme bongailemaan iltavalaistuksia. Eikä täällä todellakaan ole pihistelty joulukoristeluissa! Kilometreittäin runsaita valokoristeita näkyy eri puolilla kaupunkia. Ennen matkaa ajattelimme, että tämä reissu otetaan vähän rennommin ja käytetään julkisia paljon kävelemisen sijaan. No, arvaahan sen miten on käynyt: Noin 20 km per päivä on tullut käveltyä ja Varsovan kaupungin julkiset liikennevälineet eivät ole saaneet meiltä zlotyakaan. Jaa, no lentokentältä tulimme keskustaan junalla, joka maksoi meiltä yhteensä vajaa 9 zlotya eli parisen euroa. Jotenkin vaan on niin hauska tuntea todella olevansa tässä kaupungissa. Tuosta nyt näiden katujen ja puistojen yli, niin sitten ollaankin jo lähellä hotellia. Niin se vaan menee.

Varsova on Frederik Chopinin kaupunki

Maanantaina ajattelimme käväistä hotellin henkilökunnan suosituksesta Varsovan uudella futisstadionilla, jossa talviaikaan pääsee kuulemma luistelemaan, hiihtämään, mäkeä laskemaan ja ties mitä muuta kaikkea. Taisi olla IceBaarikin. Stadionille kävelimme kipakassa talvisäässä. Veiksel-joki ylitettiin huppu tiukasti kiinni ja tuli mieleen, että täkäläiset todella tietävät mitä talvi on.

 Kaukana keskellä näkyvälle stadionille kävelimme reilun tunnin pakkasessa
 todetaksemme, että se ei ollut meidän juttu.

Stadionin ympäri kierrettyämme löytyi viimein sisäänkäyntiporttikin, mutta 400 metrinen jono lipunmyyntiin aiheutti ehkä nopeimman kääntymisemme koskaan ja matkamme jatkui takaisin kohti Varsovan keskustaa joen toiselle puolelle. Onhan noita stadikoita nähty. Valitsimme urheilupyhätön sijasta talvisen Varsovan keskustan rauhalliset puistot.


 Onpa varsovalaisilla upeat koiranulkoilutusmaastot tai vaikkapa hölkkäilyyn sopivat polut! Kilometrikaupalla peräkkäisiä puistoja löytyy, joissa voi talvellakin aavistaa hienot kesäiset lehtipuiden varjot.Tultuamme stadionilta joen yli lähdimme oikomaan kohti Ujazdowin puistoa ja sieltä Lazienki-puistoon.Tiistaiaamuna sitten kävimme härkää sarvista ja alistuimme jonottamaan hetkisen päästäksemme Kulttuuripalatsin näköalaterassille. Tuo Stalinin lahja Puolan kansalle hallitsee koko kaupungin näkymiä ja sen voi kuulemma nähdä maaseudultakin 30km:n päästä. Kerrotaan, että Isä Aurinkoinen halusi tämän pytingin lahjoittaa puolalaisille jo ennen toista maailmansotaa ja rakennusvakoilijoita lähetettiin New Yorkiin tutkimaan Empire State Buildingin salaisuuksia.

 Siinäpä sitä on lahjaa Puolan kansalle pitkäksi aikaa

30. kerroksesta oli kyllä mukavat maisemat

 Sota tuli väliin, mutta palatsin rakennustyöt saatiin alkuun 1952. Yli 5000 neuvostorakentajaa tuotiin paikalle ja rakennus saatiin valmiiksi kolmessa vuodessa. Rakennuksessa on peräti 3300 huonetta, mutta luojankiitos selvisimme pelkästään näköalaterassilla! Tuo neuvostorealisminen rakennushirvitys valtaa kaupungin pinta-alasta valtavan alueen. Terassilta oli tänään tiistaina hyvät näkymät ympäristöön. Hissijono ja muutenkin rakennuksen ilmapiiri oli kylläkin hieman ahdistava.

 Sitten palasimme takaisin maanpinnalle


Aika hieno taivas?
  
Aiemmin jo kerroimme, että päädyimme Varsovaan ikään kuin vahingossa. Arviomme Varsovasta: Ehdottomasti käymisen arvoinen kaupunki. Hieno vanha kaupunki ja neuvostohenkiset kokevat varmaan mukavia hetkiä muuallakin kaupungissa. Upeita puolalaisia ravintoloita ( ja kaikkia muitakin) on runsaasti ja hintataso on edullinen. Lomamme aikana julkaistiin joku uutinen, että Varsovassa yövyt hyvässä hotellissa halvemmalla kuin missään muualla.


Olemme naureskelleet näitä puolalaisia paikannimiä. Tämänkin bussin
 päätepysäkkiä voisi olla aika haastava lausua baarikierroksen jälkeen?

 Näihin maisemiin päättyy matkailuvuotemme 2014. Laskimme, että 11 viikkoa olemme saaneet viettää ulkomailla tänä vuonna. Frank Sinatran sanoin: "It was a very good year" Seuraavan kerran palaamme linjoille helmikuussa Honolulusta!

6 kommenttia:

Ääniräätäli kirjoitti...

Hienon näköinen kaupunki, tai sitten ootte vaan niin hyviä kuvaajia! Tästä tullee matkakuume, vaan rakennetaans ensin se kallisarvoinen keittiö...

Anonyymi kirjoitti...

Upeeta, upeeta! Ja it was a very good year for all of us! Hyvää aattoiltaa sinne ja tervetuloa kotiin, täällä on +5 ja vesisadetta. Voin vaikka pirauttaa illalla.

Jaaskarit kirjoitti...

Kyllä täällä ihan hienoa on ollut. Keittiöremontti on tehokas matkakuumeen hillitsijä, tiedämme kokemuksesta :)

Jaaskarit kirjoitti...

Hyvää aattoiltaa sinnekin! Pirauta vaan, täällä ollaan!!

Jenni kirjoitti...

Onpa kauniita nuo valaistukset! Etenkin nuo puiston "ihmiset" näyttävät todella hienoilta.

Kulttuuripalatsi on jäänyt minulla parhaiten mieleen viiden vuoden takaiselta Varsovan matkalta. Hienot näkymät, mutta aika kalsea paikka muuten...

Jaaskarit kirjoitti...

Kauniit jouluvalaistukset ja hienoja puistoja ihan keskustassa. Nätti vanha kaupunki, joka on tosin aika pieni. Kultturipalatsin muistaa aina kerran nähtyään. Kyllä Varsova varmaan kesällä olisi vielä enemmän paikallaan...