2.12.2011

Mieluusti Münchenissä


Sydämelliset terveiset Münchenistä 
München on ollut suosikkikaupunkimme aina ensi vierailusta v. 2005 alkaen. Kaikkina muina vuodenaikoina on tullut täällä käytyä paitsi talvella. Pyöreä kymmenes München-vierailu sopiikin siis koristella joulumarkkinoiden kimaltavalla tunnelmalla ja Bayern Münchenin kotimatsilla.

Marienplatz joulukuisessa auringossa
Mikä täällä sitten niin vetoavaa on? München on sekoitus rentoa suurkaupunkia ja baijerilaisia perinteitä. Samalla arkisella kadunpätkällä näkee trachten-asuihin pukeutuneita miehiä ja dirndleä kantavia naisia, opiskelijoita, turisteja, liikemiehiä, koululuokkia, katutaiteilijoita ja kerjäläisiäkin. Ei siis mitään ihmeellistä verrattuna muihinkaan kaupunkeihin. Luulen, että viehätys juuri meille piilee siinä, että ensimmäinen München lomamme oli niin elämyksellinen.

Tal-katu
Saksa ei ollut aikaisemmin houkutellut matkailumaana yhtään. Kieltä ei osattu, vaikka K oli omien sanojensa mukaan 'ollut' saksan tunneilla (ei siis 'opiskellut'). Jane oli koulussa satsannut ranskan kieleen. Eräänä keväisenä iltana sattui televisiosta silmään Deutsche Wellen matkailuohjelma, jossa esiteltiin Müncheniä. Se oli sitä aikaa, jolloin matkailuintomme alkoi nousta ja halpojen lentojen metsästys netistä käynnistyi. Lennot löytyivät ja edullinen majoituskin ja siitä alkoi München-fanitus. Ensimmäisen vierailun aikana kävimme myös Salzburgissa ja katsastamassa Neuschwansteinin linnan.
Minut hyllytettiin keskeiselle paikalle.
Tyrmäävin Baijeri-kokemus taisi kuitenkin olla hetket bierstubeissa. Korviahuumaava puheensorina ja iloinen tunnelma oli mahtavaa. Ensi silmäyksellä näyttää siltä, ettei tilaa löydy, mutta kohta jo joku viittoilee pitkien penkkien luota, että kyllä tänne vielä kaksi saadaan likistettyä. Tarjoilu pelaa ja olut on HYVÄÄ. Eräänä iltana eka reissullamme tutustuimme bierstube Andechser am Domissa Edithiin ja Klausiin. Kuusikymppiset dachaulaiset kutsuivat meidät seuraavana päivänä kylään kotiinsa kuulemma "katsomaan kuinka tavalliset saksalaiset asuvat" ja yhteyttä on pidetty sen jälkeen.

München on ihanan käveltävä kaupunki. Hofgarten,  Englische Garten,  Isar-joen rannat, keskustan kävelykadut ja Schwabingin jugend-talot ovat kaikki mukavan kävelymatkan varrella. Väheksyä ei tietenkään sovi strategisesti hyvin sijoitettujen Biergartenien merkitystä.

Joulumarkkinat ovat krääsän juhlaa
Eli täällä sitä taas ollaan. Matka sujui mainiosti ja perillä odotti aurinkoinen upea sää. Lämpöasteita oli reilut kymmenen ja München esitteli parhaita puoliaan. Kotoa lähtiessä oli pimeää ja satoi vettä, täällä aurinko helotti sinitaivaalta ja kaupunki kuhisi elämää. Ja mikä parasta, koska nyt ollaan Baijerissa: Biergartenit ovat auki! Tuntui aika mukavalta istahtaa Viktualienmarktin biergartenin pöytään auringon paisteeseen lounaalle ja nauttimaan mukavasta tunnelmasta. Kovin jouluista tunnelmaa siitä ei saanut yrittämälläkään, mutta sekin korjaantunee, kun ilta pimenee, lämpötila laskee ja kauniit joulukojut Marienplatzilla pääsevät oikeuksiinsa hienoissa puitteissa.
Karppajien kauhulounas Viktualienmarktin biergartenissa.
Marienplatzin kuusi oli kotoisin Itävallasta Tirolista
Joulupalloon voi ikuistaa mielimaisemansa


Viisas varautuu aina tulevaan. Kaiken nautiskelun ohessa olemme kävelleet keskustan suuret urheilukaupat läpi ja etsineet itsellemme vaellussauvoja tulevien kesien alppireissuja varten. Toivottavasti hyvät sauvat tuli hankittua ja polvet pääsevät vähän helpommalla jatkossa. Itse ostotapahtuma eteni tutulla tavalla: K osti ensimmäisestä kaupasta hyväksi toteamansa sauvat. Janen johdolla kuljettiin kolme seuraavaa kauppaa vielä parempia etsien  ja palattiin ensimmäiseen kauppaan hakemaan samat kuin K oli jo ostanut. Siinähän se päivä kuluu.

Näitä, (oik) ostettin tänään neljä kappaletta

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Luettu on kiireen keskellä, pöydänkattauksen ja ruoan valmistuksen välillä! Mahtavaa taas teillä! ja kuinka juuri löysit karppaajan lounaan, maistuis mullekin....
-L-

Jaaskarit kirjoitti...

Terve Leena! On ollut niin pirun kiirettä täälläkin, että ei ole ehtinyt vastata. Juteltiin juuri tuossa hotellille palatessa, että monet kaupungit tulevat käytyä yhdellä kerralla, mutta tänne jää aina ikävä...