Ihmeellistä ja ihanaa! Olla yli kolmessatonnissa,
ja aurinko lämmittää ihanasti.
Olemme alppikesinämme oppineet, että yli 3000 metrin korkeudessa olevien vuorihuippujen valloittaminen on täällä Keski-Euroopan alppialueella "jotain". Se on maininnan arvoinen asia ja jotkut tuntuvat laskevan kuinka monta "Dreitausenderia" kullakin on tilillään. Olemme nähneet aihetta käsittelevää kirjallisuutta ihan Turun Akateemisessakin, joten ei käsityksemme varmaan ihan kauhean väärä ole. Jos haluat liittyä "Dreitausendereihin", nämä kolmetonniset pitää saavuttaa alusta alkaen jalkaisin, joten hissin käyttö ei ole sallittua missään vaiheessa. Tähän porukkaan mekin suunnittelimme pyrkiä lähtiessämme reissullemme torstaina Mallnitzista kohti meille viime viikolta tuttua Arthur von Schmidt Hausia ja sen kupeessa sijaitsevaa Säuleck-vuoren huippua 3086m. Aivan varmoja emme tosin ole ettemmekö olisi aiemminkin noissa korkeuksissa liikkuneet ilman hissejä, mutta koska emme ole varmoja niin tämä olkoon ensimmäinen päivä, jolloin Jaaskarit pääsivät "Dreitausendereihin"!.
Tässä kelpasi pötkötellä. Kaisersuite.
Kaisersuiten vessan ikkunasta oli ihan perushotellinäkymät
Kaksivuotias haflingertamma Marlen antoi tervetulopusun.
Takana näkyy Säuleckin huippu.
Tulopäivän iltapäivänä kävimme kuvan keskellä
olevalla Seeschartella, josta näkyi viereeseen laaksoon
sekä Mölltalin jäätiköille. Pieni pilkahdus Grossglocknerillekin näkyi.
Arthur von Schmidhaus Dösner Seen vasemmassa reunassa
Mölltalin jäätiköt
Eväsleipien täytteenä oli parmankinkkua,
juustoa ja kananmunaa.
Itse saavuimme paikalle puolenpäivän jälkeen ja isäntä näytti meille huoneemme. Olimme varanneet kahden hengen huoneen omalla kylpyhuoneella ja vastaavia ei hüttellä ollut käsittääksemme muita. Ainakin nimi "Kaisersuite" viittaisi siihen suuntaan. Huone oli mukava, monesti reissuillamme olemme olleet huonommissa hotellihuoneissakin. Luksusta oli muihin hüttellä yöpyviin verrattuna oma kylpyhuone. Suihkusta tuli lämmintä vettä ja ikkunasta oli ruhtinalliset näkymät järvelle. "Kaisersuitesta" saimme uusien tuttaviemme kanssa aikaan monet makeat naurut illan aikana. Hans esitteli meidät keisarisviitin haltijoiksi ja kehoitti muita tavispeteillä yöpyviä kadehtimaan meitä.
Ilta-aurinko lämmitti. Mutkattomat hollantilaiset
olivat mukavaa seuraa.
Fiksut hollantilaiset ymmärsivät kertaneuvosta suomalaisten
valokuvaussäännöt: Tukat hyvin ja kellot näkyviin.
Oikealla saksalaisten jääkenkäporukka, joka pehmeni suomalaisille
shortsipatikoitsijoille. Keltapaitainen ryhmä avasi aamunsa
sen sijaan pienellä oluella eikä heidän määränpäästään ollut tietoa.
Aamulla patikalle lähtiessämme kiinnitimme huomiota saksalaiseen ryhmään, joka oli varustautunut mielestämme huomiota herättävän hyvin. Kysyimme heiltä, mihin he olivat menossa ja hieman hämmennyimme, kun he ilmoittivat tulevansa Säuleck-vuoren huipulle kuten mekin. Ero vaatetuksessa ja varustuksessa meihin verrattuna oli kuin olisi lähtenyt napajäätikön ylitykseen uikkareissa. Tunsimme itsemme lähes alastomiksi tuon porukan rinnalla. Ihmisillä oli pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet ja kaikilla roikkuivat reppuun kiinnitettyinä vaelluskenkiin laitettavat jääraudat. Naamat kiilsivät valkoisina sinkkipastasta, jota oli hangattu ihoon auringonsuojaksi. Me olimme lähdössä samalle reissulle shortseissa ja t-paidoissa ja ainoa aurinkorasva oli hierottu K:n niskaan juuri ennen lähtöä. (Toki reppu oli täynnä lämmintä vaatetta, jos huipulla käy kylmä tuuli.) Vähän arvelutti. Yksi saksalaisista sanoi meille vielä pihalla yhtä aikaa lähtiessämme, että "See You on Top". Shortsiporukka never saw them on Top.
Lumi voi paikoin olla niin sulanutta,
että kulkija humpsahtaa vyötäröä myöten lumen sisään.
Vaarana on, että jalka jää lumen sisällä olevien
kivenlohkareiden väliin.
Janen sauvat oli säädetty 115 cm pituuteen,
joten paikka paikoin lunta oli riittävästi.
"Muniin asti" kuten Kemissä sanottaisiin.
Siinä sitä mennään shortseissa ja t-paidassa.
Pipo on päässä aurinkosuojana, koska lippis unohtui hüttelle.
Tuonne piti päästä
Hochalmspitz näkyy takana,
kohta olemme omalla huipullamme
Huippulukemat.
Sports Tracker tosin näyttää tasan 50m liikaa korkeutta.
Joka tapauksessa olemme "Dreitausendereita".
Ankogel nähtynä Säuleckilta 3086 metristä
Mölltalin jäätikkö taustalla oikealla
Superhieno sää suosi huipun valloitusta
Missähän rautakenkäsaksalaiset luuraa?
Toivottavasti sinkkipastaa oli tarpeeksi eikä kasvot vaan palaneet.
Siinä on kunniakirja, suorittajat ja selätetty vuorihuippu Säuleck taustalla.
Sen sijaan saavuttamamme kolmetonninen ei ollut pikkujuttu tuollakaan hüttellä. Isäntä Hans julisti isoon ääneen kaikkien kuullen, että suomalaiset ovat saavuttaneet dreitausenderit ja sen kunniaksi meille luovutettiin kunniakirja sekä asiaankuuluvat Gipfelsnapsit talon tarjoamana. Hütten terassille laaksosta aamupäivän aikana vaeltaneet olivat lounaalla ja onnittelivat meitä aidosti ja jotkut miehistä olisivat myös tahtoneet ilmaiset snapsit. Hans käski heitä käväisemään Säuleckilla ensin. Hütteillä on mukava tunnelma ja meillä on ollut pari vaellushistoriamme hienoimmista päivistä!
Wanderbussin paluukyytimme lähti Wollingerhütteltä, jossa meillä oli puoli tuntia aikaa.
Kahden reippaan patikkapäivän jälkeen käytimme ajan parhaalla mahdollisella tavalla.