29.6.2010

Muumioidenkin mailla

Murmelien maat (Blogimme ensimmäinen teksti) ovat myös faaraoiden ohella maailman kuuluisimman muumion maita. Tosin itsekin olemme lapsena nähneet Keminmaan vanhassa kirkossa kirkkoherra Rungiuksen muumion, joten tässähän ollaan vähän niinkuin asiantuntijoita.

Bozen - Bolzano



Etelä-Tirolin pääkaupunki on saksaksi Bozen (it. Bolzano). Tänä aamuna ajelimme sinne bussilla. Matkaa ei ole kuin 35km, mutta mutkaiset ja mäkiset tiet ovat hitaita. Siitä huolimatta, että varsinkin menomatkan kuski ajeli kuten autoilijakansan edustajalta voi olettaa - kaasu pohjassa - meni matkaan tunti. Bussilla matkustaminen on täällä halpaa. Naapurikylään pääsee reilulla eurolla ja 35km:stä ei tarvitse maksaa kuin 4,5o€.

Bolzanon korkeus merenpinnasta on vain 262m. Erotusta tulee kotikylästämme siis miinus 1000m. Sen kyllä aistikin kuumuutena. Vuokraemäntämme mukaan Bolzano on Pohjois-Italian kuumin kaupunki ja monesti kuumempi vielä kuin etelänkin välimerelliset kaupungit. Samanlaista kuumuutta olemme kokeneet vain Kuala Lumpurissa, jossa varjoisat kadunosat houkuttelivat. Lämpömittarin mukaan lukemat olivat kuitenkin vain 32 astetta.

Kaupunkia ympäröivät vuorenrinteet ovat täynnä viiniviljelyksiä.

Viileimmät olot koko Etelä-Tirolissa tällä hetkellä mahtaa olla kuitenkin jäämies Ötzillä, joka makaa ikuista untaan edelleen jäässä. 5300 vuotta hän ehti uinua Alppijäätikössä, ennen kuin saksalainen vaeltajapariskunta löysivät ruumiin syyskuussa vuonna 1991. Sittemmin hänet on sijoitettu Etelä-Tirolin arkeologiseen museoon ja on kaikkien piikivipalasten ja ruukunsirujen rinnalla Bolzanon ehdoton vetonaula.

Museon näyttely oli kyllä varsin mielenkiintoinen ja käsitti muutakin kuin Ötzin esittelyn. Neoliittiselle kaudelle määritetty elinaika ja senaikaiset vaatteet ja aseet tuntuivat aivan ihmeelliseltä nähdä. Siis yli 5000 vuotta vanhoja! Miehen vaatteiden osia oli säilynyt hämmästyttävän hyvin samoin kuin osa aseista. Vuohennahkan palasista ommellut säärystimet oli koottu varmaan sadoista pikkupalasista. Ne oli ommeltu yhteen eläimen suolesta valmistetulla säikeellä. Mies oli ollut aikalaisekseen jo iäkäs ja vaivojakin oli. Kuolema kohtasi hänet kuitenkin ilmeisesti väkivaltaisesti. Niin vanhaan rikostutkimukseen kutsuttiin siis apua Suomen poliisivoimista. Vainajaa sai käydä kurkistamassa pienen lasi-ikkunan läpi tarkoin vartioituun pakastimeen. Jäämiehen nimihän ei varmaankaan ollut Ötzi, mutta löytöpaikka Ötz-tal antoi nimen hänelle. Koska ruumis löydettiin muutaman metrin Italian puolelta, on se nyt päätynyt Bolzanoon. Suurin osa tutkimuksista on kuitenkin tehty itävaltalaisin voimin.

Tutustu mm. Ötzin kuviin tästä. Museossa ei saanut kuvata.


Hedelmätoria keskellä Bolzanoa

Siestan aikaa kujilla

Mikä puu tämä on?

Koska voimme jo nyt perustellusti nimittää itseämme hortoilijoiksi, niin pitää kysyä hortonomeilta: mikä on tuo yllä näkyvä kaunis puu?


Castello viinin seassa - nämä puut tunnemme!
Jo muinaiset roomalaiset sanoivat: Venezia ui vedessä ja Bolzano ui viinissä.

Loppuilta sujui peliä seuratessa.
Fanitus ei aiheuta perheriitaa

3 kommenttia:

Missis L. kirjoitti...

Sitä on saatu näköjään väriä nahkaan, paitti että Kaki on jäänyt ihan mustavalkoiseksi. ISki se kaukokaipuu meillekin! Myö suunnitellaan matkaa Barcelonaan, onk hyvii vinkkei? Saa lähettä sähköpostia, jossei oo parempaankaan tekemistä. Hotellin sijaintia täsä nyt ensteksi joutuu pähkimään, kun ei tunne kaupunkia.

Jaaskarit kirjoitti...

Joo, väri on tarttunu hyvin, mutta jalkaterät on ihan valkoiset. Varsin suositeltavaa, Barcelonaan vaan! Siellä on niin paljon hienoo katseltavaa, ja rannallekin pääsee jos sitä halajaa.

Jaaskarit kirjoitti...

Matkatuttavamme, Lahja, kommentoi s-postiini, että arvoituksellinen puu olisi "oljanteri" eli oleanteri. Wikipedia tiesi sitä olevan satoja eri tyyppejä ja taitaapa tuo olla yksi oleanterien kauniista heimosta.